– Tensiune crescândă în societate, dialogul se mimează, discursurile sunt sentențioase, ”osho-ismele” și învățăturile creștine re-interpretate iau locul istoriei, filozofiei, economiei, credinței, realității. Adevărul, logica și bunul simț nu-și mai găsesc locul. Apelurile la calm și rațiune par desuete. Alegerile din 8 decembrie vor însemna finalul sau recrudescența tensiunilor?
– Dincolo de păreri politice mai vechi sau mai noi, este îngrijorătoare recrudescența extremismului. Slăvirea legionarismului, afișarea însemnelor fasciste, salutul nazist, martirizarea criminalilor, promovarea ideilor și mișcărilor autoritare apar din ce în ce mai mult în spațiul public. Aflăm, mai nou, că asasinarea lui Nicolae Iorga și a unor prim-miniștri din perioada interbelică – I.G. Duca, Armand Călinescu, Gheorghe Argeșeanu -, precum și a altor români n-ar mai fi fapte reprobabile. Iar cei care le-au ordonat și executat ar fi mai degrabă eroi și exemple de urmat. Fani ai acestor idei sunt destui în rândul PSD, dar și printre peneliști. Că liberali nu se pot denumi.
– Germenii valului numit suveranist / extremist / populist / izolaționist s-au văzut (și) la protestul fermierilor și transportatorilor de la începutul acestui an. Protestul a pornit de la probleme reale și solicitări legitime ale celor care activează în aceste domenii. Protestul lor a fost transformat rapid în altceva. Alături de cei care muncesc cu adevărat în sectoarele respective au venit tot felul de impostori și profitori. Cei care vedeau protestul la televizor sau pe rețelele de socializare, de la Botoșani la Giurgiu, de la Constanța la Maramureș, de la Vrancea la Timiș, remarcau o sumedenie de indivizi dubioși printre protestatari: oameni certați cu legea și cu munca, distribuitori de tot felul de substanțe, evazioniști, implicați în trafic de persoane și altele. Bonus au fost cântecele de proslăvire a lui Ceaușescu, de jelanie pentru ”popor” și patriotardele de serviciu la orice manifestație ”naționalistă”.
– Rezultatul alegerilor parlamentare mai mult a încurcat scena politică. Grupul AUR-SOS-POT nu a luat prea mult, dar nici prea puțin. PNL și USR au luat puțin, dar se putea și mai prost. PSD, nici prea jos, nici prea mult. Variantele de coaliție sunt cu scântei și scrâșnituri. Deocamdată, nicio parte nu pare că cedează. Doar niște vorbe de intenție. Se poate ajunge la alegeri parlamentare anticipate, așa cum s-a întâmplat/ se întâmplă în atâtea state europene.
– O mică speculație, să ne mai destindem: din cei 7 parlamentari care vor reprezenta județul Vrancea în mandatul 2024-2028, 3 provin din filiera PD/PDL. Este vorba de Angel Tîlvăr (ales deputat PSD), fost, pentru scurt timp, pe la PD după ApR (anul 2000). Este Corneliu Negru, ales senator AUR, fost activist de bază și consilier județean PD/PDL. Și mai este Cătălin Graur, ales senator PSD, promovat în funcția de director executiv al DSP Vrancea de PDL. Dragoș Ciobotaru, ales deputat PNL, este membru PNL din tinerețe. Verginia Vedinaș (aleasă deputat SOS), a fost senatoare PRM în mandatul 2004-2008. Nu știu, momentan, dacă deputata USR Corina Atanasiu a mai activat și la alt partid.
– Închei tot cu există viață și după aceste alegeri … atât timp cât ne mai suportă pământul și ne permite Dumnezeu.