– Clubul sportiv al municipalității focșănene este în colaps. Nu este deloc un subiect mărginaș, este o problemă majoră pentru sportul local (județean) și pentru societatea vrânceană, în general. CSM Focșani 2007 are datorii din 2024 peste tot: sportivi, antrenori, colaboratori, servicii etc. Pare imposibil, acum, ca Primăria Focșani să achite măcar o parte semnificativă din datoria totală a clubului său – circa 15 milioane de lei. Nu sunt bani (cel puțin așa se spune). Fotbaliștii au început să-și caute alte echipe și încearcă să-și recupereze restanțele de la clubul focșănean. Antrenorul echipei de fotbal așteaptă un semn din alte părți, inclusiv de la noul antrenor al Petrolului Ploiești, Adrian Mutu. Handbaliștii au depășit de mult limita răbdării. Dar nimeni nu-și asumă vreo răspundere, nu ia taurul de coarne, nu are curajul și nici nu vrea să încerce o rezolvare măcar parțială. Cei în funcții nu răspund apelurilor sportivilor neplătiți de atâta timp. CSM Focșani 2007 a fost bun pentru poze și declarații electorale până în vara anului trecut. În rest…
– Ne revenim încet din euforia sărbătorilor și începem să ne facem calcule pentru a plăti factura cheltuielilor publice electorale enorme de anul trecut, rostogolite și în acest an. Deficitul este foarte mare. Mediul privat este în continuare fraierul de serviciu al politicienilor și trebuie să scoată tot mai mulți bani pentru a achita generozitatea electorală a Guvernului. Specialiștii în economie vorbesc fără ocolișuri de majorări inevitabile de TVA și alte tipuri de taxe, de așa-numita taxă pe stâlp (asta de la vară) ș.a. Cursul leu-euro stă pe o pânză subțire și nu vom putea împiedica trecerea oficială a pragului psihologic de 5 lei/ 1 euro.
– Elena Lasconi este împinsă să candideze neapărat și la alegerile prezidențiale din acest an. Cei care o împing cu toată forța sunt liderii USR care nu au sprijinit-o în niciun fel până acum, nu sunt deloc încântați de ascensiunea ei politică și vor să o vadă cum își ”rupe” gâtul, politic vorbind. Și de-aia i-a apucat ”dragostea” și ”susținerea” pentru Elena Lasconi acum, doar-doar va face greșeli (a mai făcut), se va arunca cu capul înainte și cu ochii închiși într-un nou război electoral (din care este greu de crezut că va ieși cu vreun câștig).
– Putin nu trebuie să ducă războaie pe teren pentru a supune Europa (măcar o parte din ea – cam pe cât pusese cizma Stalin după al doilea război mondial). Folosește armata clasică doar în Ucraina. Acum se folosește de agenți de influență, de gaze naturale, de petrol și energie electrică, de rețelele de socializare, de politicieni corupți și coruptibili din alte state, de afaceri, de narative populiste, de tot felul de frustrări, de preoți ortodocși ș.a. Putin e înfipt bine în Ungaria, Slovacia, Austria, Serbia. Moldova e extrem de vulnerabilă, chiar dacă a făcut și face eforturi colosale să scape de bocancul rusesc. Alegerile parlamentare din acest an sunt capitale. Ucraina e decimată de război și va rămâne, probabil, ciopârțită de Rusia și oricând în pericol, chiar dacă se va semna vreo așa-zisă pace (în favoarea Kremlinului, desigur). Bulgaria nu e sigură. Așa cum vedem, nici România nu se simte prea bine (nemulțumiri, corupție, risipa banilor publici, minciuni și manipulări pe rețelele de socializare, populisme ș.a.), fiind tot mai vulnerabilă în fața cântecelor de sirenă de la Moscova.