Pornind de la obiectivele și atribuțiile specifice ale Inspecției Muncii pentru reducerea incidentei muncii nedeclarate, activitatea Serviciului Control Relaţii de Muncă a fost direcţionata de catre conducerea inspectoratului catre angajatorii ce presteaza activitate in domenii susceptibile utilizarii frecvente a muncii nedeclarate. Acţiunile de control au fost orientate şi spre angajatorii despre care, din scrisori, sesizări, audienţe, s-au primit semnale de încălcari ale legislaţiei referitoare la relaţiile de muncă. Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă au controlat în perioada 01.01.2019 – 31.12.2019 – 1573 angajatori. Numarul total al salariaţilor angajatorilor controlaţi este de 33822 din care 15319 femei si 9 tineri cu varste de pana la 18 ani. Pentru nerespectări ale legislaţiei referitoare la relaţiile de muncă au fost sancţionaţi contravenţional 320 angajatori, fiind aplicat un numar de 408 sancţiuni, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 1246100 lei. Pe parcursul anului 2019, au fost desfășurate 8 campanii naționale de control și informare, dintre care menționăm: Campanie de informare şi conştientizare cu privire la respectarea legislatiei specifice privind ucenicia la locul de munca, efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si privind internshipul; Campanie Nationala pentru desfasurarea actiunilor de control in domeniul relatiilor de munca la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor; Campania naţională privind respectarea de către beneficiari sau împuterniciți ai acestora a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, precum și a prevederilor legale privind prevenirea și combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă în aceste domenii; Campania naţională privind verificarea modului în care angajatorii români respectă prevederile legale referitoare la legislația muncii și la regimul juridic aplicabil strainilor pe teritoriul României.
ORGANIZAREA SI DESFASURAREA ACTIVITATII DE SOLUTIONARE A PETITIILOR
La Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea petitiile sunt inregistrate si solutionate în termenul prevazut de O.G. nr. 27/ 2002 pentru solutionarea petitiilor care este de 30 zile, cu posibilitatea de prelungire cu inca cel mult 15 zile, in situatia in care aspectele sesizate prin petitie necesita o cercetare mai amanuntita.
Petiţiile primite de compartiment în anul 2019 au fost în număr de 242, din care:
- 238 în domeniul relaţiilor de muncă;
- 4 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;
Cele 238 de petitii adresate de catre cetateni institutiei noastre semnaleaza o serie de greutati si probleme cu care se confrunta acestia, respectiv:
- 121 petitii privind neplata drepturilor salariale si alte drepturi ce decurg din munca prestata;
- 25 sesizari privind munca fara forme legale
- 32 petitii privind neemiterea actelor de incetare a contractelor individuale de munca si a adeverintelor de vechime;
- 37 petitii privind nerespectarea altor prevederi legale privind relatiile de munca.
- 23 petitii au fost redirectionate la alte institutii
In îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, Inspectoratul colaborează cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, cu alte institutii de specialitate ale statului, cu organizaţii neguvernamentale, cu parteneri sociali, cu mass-media şi cu cetăţenii putând furniza la cererea acestora, date şi informaţii, în limitele sale de competenţă potrivit prevederilor legale.
ACTIVITATEA DE MONITORIZARE RELATII DE MUNCĂ SI CONTRACTE COLECTIVE DE MUNCĂ
La nivelul Inspectoratului Teritorial de Munca Vrancea s-a implementat si se aplica prevederile Legii 62/2011 a dialogului social, republicata.
In perioada 01.01.2019 – 31.12.2019 au fost înregistrate 71 de contracte colective de munca, din care :
– 61 contracte colective de munca pentru unitati cu capital privat;
– 7 contracte colective de munca pentru societati comerciale, companii si societati nationale, regii autonome cu capital de stat, unitati bugetare;
– 2 contracte colective de munca pentru unitati cu capital mixt;
– 1 contract colectiv de munca pentru alte categorii de unitati.
si 15 acte aditionale, din care:
– 13 acte aditionale pentru unitati cu capital privat,
– 1 act aditional pentru societati comerciale, companii si societati nationale, regii autonome cu capital de stat, unitati bugetare,
– 1 act aditional pentru unitati cu capital mixt.
De la începutul anului 2019 în evidenta inspectoratului au încetat 76 de contracte colective de munca, din care:
– 9 contracte pentru societati comerciale, companii si societati nationale, regii autonome cu capital de stat, unitati bugetare,
– 65 contracte pentru unitati cu capital privat,
– 1 contract pentru unitati cu capital mixt si
– 1 contract pentru alte categorii de unitati.
În evidenta Inspectoratului Teritorial de Munca Vrancea la data de 31.12.2019 sunt 150 de contracte colective de munca active, după cum urmeaza:
– 9 contracte colective de munca pentru societati comerciale, companii si societati nationale, regii autonome cu capital de stat, unitati bugetare;
– 2 contracte colective de munca pentru unitati cu capital mixt (majoritar de stat);
– 137 contracte colective de munca pentru unitati cu capital privat;
– 2 contracte colective de munca pentru alte categorii de unități,
din care:
- cu sindicate reprezentative: 13, din care: 5 pentru sectorul public, 8 pentru sectorul privat;
- cu reprezentanti ai salariatilor: 137, din care: 131 pentru sectorul privat, 6 pentru sectorul public.
Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea, prin personalul cu atributii in domeniul contractelor colective de munca, ofera consultanta si asistenta tuturor angajatorilor, sindicatelor si reprezentantilor salariatilor care solicita sprijin pentru incheierea/inregistrarea contractelor colective de munca/actelor aditionale. In conformitate cu prevederile din Procedura operationala privind inregistrarea contractelor colective de munca, au fost postate pe site-ul inspectoratului informatii utile angajatorilor privind documentele necesare înregistrării contractului colectiv de munca la nivel de unitate (art. 143 din Legea nr. 62/2011), actele necesare obtinerii reprezentativitatii sindicatelor, in conformitate cu art. 51 din lege, modelul cererii de inregistrare a contractului colectiv de munca. (sursa: Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea)