Astăzi, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a afirmat că statul va prelungi plata șomajului tehnic și după data de 15 mai, când expiră starea de urgență. Ministrul Finanțelor a precizat, însă, că șomajul tehnic va fi doar pentru anumite de categorii de personal, afectate direct de criză, iar ajutorul va fi mai mic. „Plata de către stat a șomajului tehnic va fi prelungită pentru anumite categorii și după 15 mai. Nu știu care va fi cuantumul, dacă va fi mai mic. Acolo e o decizie politică. Probabil nu va fi în același cuantum”, a spus ministrul Florin Cîțu, într-o intervenție la Radio România Actualități.
De asemenea, ministrul Finanțelor Publice a declarat că anul acesta nu vor fi scăderi de taxe întrucât statul român are, deja, o problemă cu veniturile luate din economie. „Dacă aș reduce taxe, am avea probleme pe termen lung cu veniturile. Nu vom umbla la taxe pentru că deja avem o problemă cu veniturile și am avea probleme pe termen lung. Să creștem, ar fi o sinucidere economică”, a explicat Florin Cîțu.
Pe durata reducerii sau a întreruperii temporare a activității unei companii pentru motive economice, tehnologice sau similare, angajații beneficiază de o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător jobului pe care îl ocupă, acordată de stat. Valoarea indemnizației de șomaj nu poate depăși, însă, 75% din salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este valabilă pe durata stării de urgență. Potrivit datelor oficiale, în statistica Ministerului Muncii figurau astăzi, 6 mai, peste 917.000 de contracte de muncă suspendate.