Un mesaj primit de la un vrâncean stabilit în Italia, în orașul Tivoli, localitate înfrățită cu Focșaniul tocmai datorită comunității mari de vrânceni stabilită acolo, care m-a anunțat cât de greu le-a fost sutelor de oameni să meargă toți la Roma, să voteze la scrutinul de duminică, mă determină să anunț public faptul că până la alegerile prezidențiale, guvernanții trebuie să rezolve problema votului prin corespondență și a votului electronic!
De altfel, PNL a depus un proiect de lege care prevede extinderea votului prin corespondență și introducerea votului electronic, dar care a fost respins pe bandă rulantă de PSD în Parlament, iar motivele se cunosc! For decizional în privința introducerii votului electronic este Camera Deputaților. Grupul PNL de aici, din care fac și eu parte, a anunțat că va propune votarea legii votului prin corespondență și a votului electronic și mâine, însă ”cerberii” pesediști de la Comisia Juridică, unde taie și spânzură Nicușor Halici, omul care a atacat Justiția, la comanda lui Liviu Dragnea și a lui Marian Oprișan, încă blochează acest proiect. Îmi doresc ca buna colaborare a PNL cu USR și PMP să poată face să treacă această lege, în pofida blocajului pesedist.
Îmi doresc ca imaginile cu românii noștri care stau la cozi de ore bune, peste tot în Europa, să îi trezească pe guvernanți și să îl determine pe ministrul Teodor Meleșcanu să demisioneze! I-a împiedicat pe români să voteze la alegerile prezidențiale, i-a împiedicat și acum, la europarlamentare. Iar scuza jalnică precum că au fost surprinși de numărul mare de oameni și pasarea responsabilității către ambasade și consulate nu sunt menite decât să înrăutățească și mai mult situația!
Este clar pentru toată lumea că este imperios necesar să extindem votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din toamnă și, totodată, să introducem votul electronic pentru cetățenii cu domiciliul în străinătate, dar și pentru cei din țară. Propunerea PNL face precizarea ca procedura prealabilă de înscriere să fie aceeași ca la votul prin corespondență, în sensul în care cetățeanul se va înscrie cu o perioadă de timp înainte în registrul electoral, va primi o parolă de acces prin poștă, iar în ziua scrutinului își va exercita votul în mod electronic, pe o platformă cu toate garanțiile de securitate necesare, care vor fi stabilite și implementate de către Autoritatea Electorală Permanentă cu STS.
De altfel, PNL a atras atenția asupra nevoii de a avea vot electronic la europarlamentare înainte de derularea scrutinului, noi toți având semnale de la comunitățile de români din Diaspora, că secțiile de vot organizate de MAE sunt insuficiente. PSD-ALDE au ignorat apelul făcut de diasporeni la mitingul din 10 august 2018, însă văzând rezultatul alegerilor, la care partidele de dreapta au obținut majoritatea voturilor în afara granițelor, îmi dau seama de ce pesediștii și-au bătut joc, din nou, de cetățenii români din afară. (Deputat Ion Ștefan)