sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăOpiniiPoliticienii vrânceni în fața comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale: cine profită,...

Politicienii vrânceni în fața comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale: cine profită, cine e în dezavantaj

PSD și PNL aproape că s-au înțeles cu privire la comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Mesajele publice (ceva mai evazive) și cele din spatele ușilor închise (mai clare) indică faptul că, pe 9 iunie, vom fi chemați la urne să alegem atât membrii Parlamentului European cât și primarii, președinții de consilii județene, consilierii locali și consilierii județeni. În maxim o lună, Guvernul și Parlamentul trebuie să adopte cadrul legislativ pentru organizarea, simultan, a celor două tipuri de scrutin, pe 9 iunie. Nu se întrevăd probleme la Curtea Constituțională, dominată de ”independenți” puși de PSD, PNL, UDMR și Klaus Iohannis. În acest moment, ar fi o surpriză să nu avem comasarea celor două tipuri de alegeri pe 9 iunie.

Toată lumea știe că organizarea în același timp a alegerilor europarlamentare și locale avantajează partidele vechi de pe scena politică: PSD, PNL și UDMR. Cele 3 formațiuni politice au mulți aleși locali și, în consecință, primarii, președinții de consilii județene și consilierii vor trage tare atât pentru pozițiile lor cât și pentru partidele pe care le reprezintă. Avantajele logistice și financiare ale candidaților aflați în funcție nu mai e cazul să le detaliem. Plus avantajul unui singur tur de scrutin pentru alegerea primarilor și a președinților de consilii județene. În Vrancea, politicienii aspiranți la funcții în administrația locală încearcă să-și adapteze strategia (atâta câtă strategie pot ei să conceapă). Unii dintre cei aflați în funcții importante sunt în avantaj, alții nu. Să vedem câțiva dintre ei.

La Consiliul Județean, actualul președinte pare în avantaj dacă se comasează europarlamentarele cu localele. Cătălin Toma (PNL) are la dispoziție aparatul logistic al CJ Vrancea, cu tot ce înseamnă acest lucru. Adversarii politici au mai puțin timp la dispoziție să se organizeze pentru scrutinul în data de 9 iunie (față de 29 septembrie, cum ar fi fost normal). PSD Vrancea l-ar putea propune pe președintele organizației județene, Nicușor Halici (care este și prefect), pentru a candida la șefi CJ. Acțiunile sale politice și administrative din ultimele luni i-ar putea aduce mai multă susținere electorală, însă timpul nu îl ajută. Mai mult, faptul că PSD Vrancea nu mai este atât de unit, că nu mai are un șef autoritar, care să țină frâiele și care să-i aibă pe toți la mână, reprezintă un handicap pentru ipoteticul candidat Nicușor Halici. Această situație este în avantajul lui Cătălin Toma.

Nici opoziția locală nu este ”fericită” cu măsura comasării alegerilor europarlamentare cu locale. AUR stă bine, deocamdată, în sondaje, ca partid, dar președintele organizației județene, George Badiu, probabil candidat la șefia CJ, are o intenție de vot sub partid. La rândul său, Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) ar trebui să meargă cu liste comune de candidați atât la europarlamentare cât și la locale. În cazul comasării, calculele făcute până acum se dau peste cap. Este posibil ca pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea să candideze deputatul Ion Ștefan (FD, ex-PNL). Va fi susținut de Alianța Dreapta Unită? Ar putea fi susținut și de alte formațiuni, de ce nu chiar de AUR? Sunt multe probleme, orgolii și chiar incompatibilități personale în această alianță, iar comasarea alegerilor și, implicit, a timpului nu este în avantajul lor.

Cât despre Primăria Focșani … Cristi Misăilă (PSD) ar putea fi avantajat de comasare doar la prima vedere. Lucrările de investiții publice din Focșani bat pasul pe loc, sunt întârzieri nenumărate, rezultate necalitative și împrumuturi tot mai mari. Misăilă spera ca până în luna septembrie să mai finalizeze din lucrările începute de atâta timp, pentru a le ”lua ochii” votanților pe ultima sută de metri. Scrutinul pentru funcția de primar pe 9 iunie nu îl ajută în acest sens. Principalul lui contracandidat ar putea fi omul de afaceri Valentin Resmeriță (PNL). Alegerea primarului pe 9 iunie prinde PNL puțin în criză de timp pentru Primăria Focșani. Peneliștii au început, deja, acțiunile de promovare a potențialului candidat. Dacă planul inițial prevedea turația maximă în august-septembrie, acum PNL trebuie să accelereze și să schimbe strategia de campanie pentru Primăria Focșani. Așa cum spuneam mai sus, timpul prea scurt până la 9 iunie este în dezavantajul lui Misăilă, dar prezintă dezavantaj și în dreptul lui Resmeriță, a cărui notorietate este sub cea a primarului în funcție. Pe de altă parte, timpul scurt până la termenul de votare 9 iunie poate fi în avantajul candidatului PNL, în sensul că lui Misăilă îi va fi imposibil să finalizeze în 3-4 luni măcar o parte din șantierele deschise în oraș de atâta timp și lăsate în voia sorții. Opoziția – AUR și Alianța Dreapta Unită – nu pare a avea candidați care să le pună probleme celor doi ”mari”, însă poate rupe voturi importante de la PSD și PNL, astfel încât să facă jocuri în viitorul CL Focșani (precum și în viitorul CJV).

În celelalte 4 orașe și în comunele din județ, primarii actuali au prima șansă, fără mari emoții. Sunt puține locurile unde ar putea exista o concurență reală între primarii aleși în 2020 și contracandidații din 2024. Vedem asta pe parcurs, într-un timp destul de scurt. După ce se stabilește concret și legal comasarea europarlamentarelor cu localele, vom observa ce jocuri de candidați/ candidaturi se vor face (și) pe la noi.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu