La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Anghel Saligny” al județului Vrancea, au fost planificate și executate 51 controale de prevenire a situațiilor de urgență la unitățile de turism și de agrement. Unul dintre obiectivele prioritare îl constituie reducerea numărului de construcții cu destinația de turism, care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, fiind astfel verificate 15 obiective care funcționează fără acest act administrativ. Până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, beneficiarii investițiilor care vizează construcții cu destinația de turism au obligația să realizeze şi să amplaseze panouri de înștiințare în dreptul intrărilor în spațiile respective, cu următorul conținut: «Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu.»
Vă reamintim că, la emiterea avizelor şi/sau a autorizațiilor de securitate la incendiu şi de protecție civilă nu se percep taxe de către ISU Vrancea. Lista actualizată a autorizațiilor de securitate la incendiu emise începând cu anul 2005 este postată pe site-ul ISU Vrancea, la adresa http://www.isujvn.ro/ro-ro/avizare-autorizare.
Menționăm că, punerea în funcțiune de către beneficiarul investiției a construcțiilor si amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare si/sau s-a schimbat destinația, precum si continuarea funcționării, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu se sancționează cu amendă contravențională de la 20.000 lei la 50.000 lei. De asemenea, despre pierderea valabilității unei autorizații de securitate la incendiu sau funcționarea fără obținerea acestui act administrativ, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Anghel Saligny” al județului Vrancea, informează și alte instituții publice în vederea aplicării măsurilor legale din competență.
Pe timpul desfășurării controalelor au fost constatate 374 de nereguli pe linia prevenirii situațiilor de urgență, din care, 54 au fost soluționate operativ pe timpul controalelor. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 314 sancțiuni contravenționale, din care 269 – avertismente și 45 – amenzi, în cuantum de 325.000 lei. Principalele deficiențe au constat în: executarea lucrărilor de modernizare fără solicitarea autorizației de securitate la incendiu; neasigurarea funcționării optime a mijloacelor tehnice de primă intervenție (stingătoare); neasigurarea ignifugării materialului combustibil din compunerea construcțiilor; neasigurarea marcării complete a tuturor căilor de acces și evacuare cu indicatoare de securitate; reducerea căilor de evacuare; instalații electrice defecte sau exploatate necorespunzător; blocarea accesului la instalațiile, echipamentele și accesoriile de stingere a incendiilor; alte deficiențe de ordin organizatoric sau tehnic.
Dezvoltarea unui mediu sigur în comunitate și promovarea unei culturi a securității în rândul populației sunt și vor rămâne obiective prioritare pentru instituția noastră, iar cetățeanul reprezintă partenerul strategic în eforturile noastre de a menține și dezvolta comunități sigure. Este esențial să ne pregătim din timp pentru a ne familiariza și a exersa măsurile de autoprotecție, care pot face diferența în protejarea vieților și a bunurilor în situații critice!
În paralel, s-au desfășurat peste 50 de activități de instruire privind măsurile de prevenire și modul de comportare în diferite situații de urgență, acțiuni la care au participat circa 200 de persoane. În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situații pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerințelor de securitate la incendiu.
Activitățile de pregătire a populației și de prevenire a situațiilor de urgență desfășurate de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea sunt cu caracter permanent și au rolul de a crește reziliența comunităților și gradul de siguranță a cetățenilor.
Accesați sursele oficiale de informare și parcurgeți măsurile și modul de comportare specifice tipurilor de risc. Descărcați gratuit, din AppStore și Google Play, aplicația DSU și nu uitați că pe platforma națională de informare pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro se pot regăsi ghiduri și campanii de pregătire pe diferite tipuri de risc. (ISU Vrancea)