România Sălbatică este un proiect inițiat în anul 2010 de fotograful Dan Dinu și dezvoltat împreună cu WWF România, una dintre cele mai mari organizații de conservare. Proiectul s-a concretizat în: România Sălbatică album și România Sălbatică serial documentar. Albumul de fotohrafie a fost ideea de bază a acestui proiect inițiat de Dan Dinu, ideea sa fiind de a educa și inspira, de a fi o poartă deschisă către biodiversitatea uriașă pe care România o are.
Prima etapă: România Sălbatică album
Între 2010 și 2013 au fost fotografiate toate cele 28 de arii protejate de importanță mare din țara noastră, inclusiv parcuri naționale, parcuri naturale, geo-parcuri și rezervații ale biosferei existente la acea vreme. După această etapă a urmat organizarea unei expoziții de fotografie în aer liver, în care au fost expuse 50 de fotografii în format mare, în zonele cele mai vizitate din orașele mari ale țării: București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova și Iași. Expoziția a avut peste 50.000 de vizitatori.
Albumul a fost lansat în 2021 și este cel mai amplu album de fotografie dedicată naturii românești. Cuprinde 256 de pagini de fotografii realizate de Daniel Dinu pe parcursul a 15 ani. De asemenea, conține informații relevante despre parcurile naționale și naturale, rezervații, dar și cu speciile emblematice din fauna României. Romania Salbatica album foto se găsește încă spre comercializare și reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ce au ca temă biodiversitatea. Este disponibil în rețeaua librăriilor Cărturești, pe eMAG sau în magazinul Photosetup. De asemenea, în 2017, a fost lansat și website-ul oficial. Acesta este un portal către cele mai importante arii protejate ale României. Toate informațiile necesare despre acest proiect pot fi citite pe acest site. Echipa de proiect a fost și ea mărită, s-au alăturat voluntari și au ajutat la dezvoltarea conținutului și a comunității de pe Facebook și Instagram.
A doua etapă: România Sălbatică documentar
În 2012, Cosmin Dumitrache i s-a alăturat lui Dan Dinu și au format împreună NTD Film, demers care a dus la crearea serialului documentar Descoperă România Sălbatică. Acesta prezintă zone naturale diverse prin intermediul filmului și al fotografiei. Trailerul și cele șase episoade au strâns peste 600.000 de vizualizări online. La filmul propriu-zis au lucrat Dan Dinu și Cosmin Dumitrache din 2018. Documentarul încununează întregul proiect, fiind o „colecție” a întregii munci depuse în cei 10 ani. Premiera mondială a documentarului a avut loc în 2021 la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a primit și Premiul Publicului. În timpul festivalului, documentarul a adunat cei mai mare număr de spectatori. Au urmat și alte festivaluri din țară, iar din toamna anului trecut s-a lansat în cinematografe. A fost vizionat de peste 25.000 de spectatori. De anul acesta, filmul va fi lansat sub forma unui serial de trei episoade pe o platformă de streaming și va fi distribuit internațional. De asemenea, tot anul acesta, în ianuarie, a fost lansat Povestea România Sălbatică, un film making of despre cum s-a produs documentarul. Acesta cuprinde și rezumă toate etapele, inclusiv orele de filmare cu cei peste 45.000 de kilometri parcurși cu mașina și sutele de kilometri străbătuți pe jos, dar și cele 90 de deplasări și peste 450 de zile petrecute pe teren. Acest film poate fi vizionat pe platforma TIFF Unlimited.
România Sălbatică este un proiect foarte important, care a prins popularitate peste granițele țării noastre. Imaginile realizate în proiect pot fi utilziate de ONG-uri pentru a promova biodiversitatea. Dorința este ca România Sălbatică album foto să fie o sursă de inspirație pentru pasionații de fotografie și de natură și să ajungă să fie prezentă în casele tuturor. România este țara cu cea mai mare biodiversitate din România, cu cele mai multe păduri virgine, cu cea mai mare densitate de carnivore mari și cea mai mare zonă umedă de pe întregul continent. Acest proiect prezintă România așa cum nu a mai fost văzută vreodată.