vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitatePrefectul Hornea cere revocarea viceprimarilor Focșaniului

Prefectul Hornea cere revocarea viceprimarilor Focșaniului

În ședința Consiliu Local Focșani de joi, 28 iulie, va fi luată în discuție solicitarea Instituției Prefectului, care consideră nelegale trei hotărâri de la ședința de constituire a legislativului focșănean din data de 1 iulie. Prefectul Sorin Hornea a trimis Consiliului Local Focșani o adresă prin care solicită aleșilor municipali reanalizarea în vederea revocării a hotărârilor nr. 204/2016 și 205/2016. Acestea fac referire la modul cum au fost aleși cei doi viceprimari, Ionuț Mersoiu și Marius Iorga. Practic, prefectul contestă faptul că nu s-a respectat procedura de vot. Totodată, prefectul solicită reanalizarea în vederea modificării în privința HCL nr.199/2016 prin care s-a constituit comisia de validare a mandatelor consilierilor nou aleși. La rândul său, primarul Cristi Misăilă spune că adresa prefectului Sorin Hornea va fi discutată la punctul ”diverse” și nu se pune problema, deocamdată, ca proiectele respective să fie modificate sau revocate. Vom analiza avizul care este consultativ, hotărârile respective le putem revoca, modifica sau nu, în funcție de ce stabilește consiliul local, dar consider ar putea fi un abuz în serviciu din partea prefectului întrucât noi considerăm că ședința de constituire a consiliului local  s-a desfășurat legal”, susține Cristi Misăilă.

Reamintim că opoziția a contestat în instanță ședința de constituire a Consiliului Local Focșani din data de 1 iulie. De asemenea, după primirea și analizarea documentelor ședinței respective, Instituția Prefectului a dat aviz de nelegalitate pentru 3 proiecte.
Ordonanța Guvernului nr.35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale prevede, la art. 4, alin. 2 modalitatea de constituire a comisiei de validare. În CL Focșani s-au constituit, conform legii, două grupuri politice: grupul PSD, cu 12 membri (PSD+ALDE+Iorga+independentul Gongu), și grupul PNL, cu 9 membri (PNL+Bîrsan). Iar articolul de lege prevede următoarele: (2) Desemnarea candidaților pentru comisia de validare se face de către grupurile de consilieri constituite potrivit art. 3 alin. (2). Numărul de locuri cuvenite fiecărui grup se determină în funcție de numărul de mandate obținute de grupul în cauză. Cum raportul grupurilor politice este de 12 la 9, atunci comisia de validare ar fi trebuit să fie formată din 3 reprezentanți ai grupului PSD și 2 ai grupului PNL. Însă comisia a fost alcătuită din 4 reprezentanți ai grupului PSD și doar unul al grupului PNL. O problemă a apărut și la alegerea viceprimarilor. Legea prevede că toate numele candidaților se trec pe un buletin de vot și se votează în consecință. Așa s-a întâmplat până acum, inclusiv la alegerea vicepreședinților CJ Vrancea. Totuși, majoritatea PSD a decis să se propună două proiecte de hotărâre, cu alegerea separată a celor doi viceprimar, pe buletine de vot diferite. Art. 11, alin. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale stipulează: (4) Exercitarea votului se face într-o cabină special amenajată, putându-se folosi, la alegere, una dintre următoarele modalități: a) fiecare consilier primește un singur buletin de vot pe care sunt trecute numele tuturor candidaților. Intrând în cabină, din lista candidaților vor fi barate printr-o linie orizontală numele tuturor candidaților pe care consilierul nu dorește să îi aleagă. Pe buletin va rămâne nebarat numele consilierului sau, după caz, al consilierilor pe care dorește să îl/să îi aleagă votantul. Ceea ce nu s-a respectat la alegerea viceprimarilor din data de 1 iulie.

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu