sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietatePremieră în România: monitorizare prin radiotelemetrie a insectelor din Parcul Natural Putna...

Premieră în România: monitorizare prin radiotelemetrie a insectelor din Parcul Natural Putna Vrancea

În vederea documentării deplasării și selecției habitatelor insectelor saproxilice Rosalia alpina și Osmoderma eremita, în Parcul Natural Putna Vrancea am început montarea unor emițătoare radio VHF. Pentru această activitate s-au selectat și achiziționat radioemițătoare radio (VHF) de 0.15 grame care nu afectează comportamentul acestor specii. Telemetria radio este o metodă utilizată pentru studierea comportamentului și mișcării animalelor, în cazul de față este utilizată în determinarea dispersiei și home-range-ul insectelor saproxilice. Metoda presupune capturarea unor indivizi și atașarea unui emițător radio pe pronotul insectei cu un adeziv puternic și cu fixare rapidă. Atașarea emițătorului se realizează cât mai rapid și fără a perturba sau răni insecta, aceasta fiind ulterior eliberată în zona unde a fost capturată. Pentru a nu perturba dispersia insectelor și pentru un impact minim asupra zborurilor ascendente, greutatea emițătorului trebuie să aibă între 2.3% –3.3% din masa corpului insectei. Emițătorul utilizat pentru monitorizare are o greutate de 0.5 g, o lungime de 11 mm și o lățime de 3.4 mm. Durata de viață a bateriei poate varia în funcție de frecvența la care acesta transmite semnalul radio (intre 11 si 22 zile). Emițătorul radio activ lipit de pronotul insectei va emite un semnal radio cu impulsuri regulate la o frecvență radio fixă, fiind receptată de antenă. Aceasta, împreună cu receptorul, vor fi manipulate de un cercetător, în teren, care va orienta antena pentru a determina direcția celui mai puternic semnal, astfel fiind posibilă detectarea insectei în teren. Monitorizarea de tip homing se folosește atunci când este necesară o locație exactă a individului. Se vor înregistra coordonatele fiecărui individ ce are un emițător atașat utilizând un GPS și o fișă de monitorizare individuală pentru fiecare emițător.
Coordonat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, proiectul Life Rosalia „Conservarea insectelor saproxilice în Carpați” urmărește îmbunătățirea condițiilor de habitat pentru cinci specii de insecte saproxilice – specii de gândaci care trăiesc în materia lemnoasă aflată în stadiu de putrefacție sau în curs de putrefacție – din pădurile Parcului Natural Putna-Vrancea.
Proiectul are o durată de implementare de cinci ani, în perioada 2020-2025 și este implementat în parteneriat cu Universitatea din București, prin intermediul Centre for environmental Research and Impact Studies, Regia Națională a Pădurilor – Parcul Natural Putna Vrancea și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice. (sursa: Life Rosalia)

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu