Naturalizarea sportivilor de altă cetățenie este o practică în multe state din lume. Guvernele României de până acum nu au luat asemenea hotărâri, deși s-a vorbit de astfel de oportunități în cazul unor sportivi, în special fotbaliști. Iată că Guvernul Cioloș a adoptat astăzi o hotărâre prin care a aprobat acordarea cetățeniei române pentru doi sportivi care vor face parte din loturile naționale ale României. Unul dintre ei este jucătorul brazilian de fotbal William Douglas De Amorim, component al echipei Astra Giurgiu, câștigătoarea ediției 2015-2016 a primei ligi a campionatului național. De Amorim are 24 de ani, este mijlocaș stânga și a venit în țara noastră în anul 2010. El a devenit unul dintre cei mai importanți fotbaliști de la Astra, cu care a câștigat, până acum, 3 trofee: campionatul, Cupa României și Supercupa României. Conform site-urilor de specialitate, fotbalistul de origine braziliană are o cotă de transfer de 1,7 milioane de euro. William De Amorim a solicitat dobândirea cetățeniei române pe 12 ianuarie 2016 și, odată cu naturalizarea sa, el va putea fi convocat la echipa națională a României. Cel de-al doilea sportiv străin devenit român este Orlov Yevhenii, un luptător de greco-romane născut în Ucraina.
Orlov Yevhenii are 27 de ani și a obținut rezultate bune și medalii la competițiile internaționale. El a participat cu lotul Ucrainei la Jocurile Olimpice de la Londra din anul 2012. Luptătorul Yevhenii a solicitat dobândirea cetățeniei române pe 18 ianuarie 2016 și, odată devenit român, acesta ar putea fi inclus în lotul țării noastre pentru Jocurile Olimpice de la Rio, din luna august.
În ambele situații, Comisia pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie a realizat raport favorabil, constatându-se astfel îndeplinirea condițiilor legale. În acest context, potrivit legii, Ministerul Tineretului și Sportului a inițiat Hotărârile pentru acordarea cetățeniei române celor doi sportivi, acte normative adoptate astăzi în ședința de Guvern. Cetățenia română a fost acordată în temeiul prevederilor Legii cetățeniei române, modificată și completată prin OUG nr. 37 din 2015. Potrivit modificărilor adoptate anul trecut, cetățenii străini sau persoanele fără cetățenie care au contribuit în mod semnificativ la promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești vor putea dobândi cetățenia română în condiții mai facile, decât cele reglementate în prezent. A fost reglementat, de asemenea, un regim derogatoriu și în ceea ce privește obținerea cetățeniei române de către persoanele care ar putea contribui la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului, prin reprezentarea țării noastre în loturile naționale, și care își exprimă atașamentul față de România și față de sistemul de valori românesc.