În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză), 14 martie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din comuna vrânceană Pufești. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu sobor de patru preoți și doi diaconi, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a menționat că fragmentul evanghelic duminical (Matei 6, 14-21) ne determină să medităm, cu responsabilitate, la rostul postului în viața creștinilor. „În ultima vreme, au ajuns să vorbească despre post foarte mulți oameni, dintre care unii, din păcate, nu au nicio legătură cu postul și cu viața creștină autentică. Aproape toate canalele de televiziune, posturile de radio și presa scrisă laică anunță, cu emfază, ziua de începere și durata Postului Sfintelor Paști, explicându-le tuturor oamenilor ce bucate sunt interzise în această perioadă – ceea ce, desigur, nu este deloc rău –, dar nimeni nu insistă asupra dimensiunii duhovnicești a postului creștin, cu excepția celor din presa bisericească. De aceea, cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, adresate contemporanilor Săi: «Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii; că ei își smolesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc» (Matei 6, 16), sunt întru totul actuale, deoarece întâlnim și astăzi frați creștini care, printr-o expresie gravă a feței, tristă și «smerită», încearcă să-și etaleze, în fața celor din jur, «performanțele» întru cele ale postului. Or, tocmai de aceea i-a criticat Domnul Hristos pe fariseii și cărturarii poporului evreu, îndemnându-i pe ascultători: «Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală, ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție» (Matei 6, 17-18)”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Totodată, Chiriarhul locului a precizat că postul alimentar nu are nicio valoare dacă nu este însoțit de exprimarea părerii de rău pentru păcatele săvârșite cu voie sau fără de voie, de mărturisirea acestora cu sinceritate înaintea preotului duhovnic și de străduința de a nu le repeta. „Postul nu este un scop în sine, ci un mijloc spiritual care-l ajută pe creștin să se elibereze de iubirea trupească și să-și întărească voința spre bine, rezistând în fața ispitelor și cugetând mai mult la Dumnezeu decât la lumea sensibilă”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
În semn de apreciere pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, preotul paroh Costică Țucă a primit rangul onorific de iconom, care îi conferă dreptul de a purta ca semn distinctiv brâu roșu, iar la slujbele religioase, bederniță. (Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei)