Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a început campania ”tradițională” de vară – Comandamentul Litoral 2023. Comisari ANPC din toată țara se vor grupa într-o singură stațiune din Constanța și, de acolo, vor porni în control, pe echipe, în toate stațiunile de pe litoralul Mării Negre. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, anunță controale drastice și măsuri în consecință, dacă se vor descoperi nereguli. ”Am stabilit, cel puţin cu prima serie, o variantă de abordare ce va avea la bază intransigenţa în raport cu operatorii economici care de-a lungul timpului au fost consiliaţi, chiar sancţionaţi pentru modul în care îşi desfăşoară activitatea, înţelegând că anul acesta vom proceda la eliminarea tuturor locaţiilor ce îşi desfăşoară activitatea într-un mod pe care noi, de-a lungul timpului, l-am numit caşcarabetizarea litoralului, în sensul în care acestea desfăşoară activităţi de alimentaţie publică în spaţii total inadecvate, chiar dacă acestea, la un moment dat, au fost autorizate în acest sens, pentru că, în opinia noastră, lucrurile trebuiesc reevaluate tocmai pentru a încuraja operatorii economici ce ţin pasul cu ceea ce ne dorim cu toţii de la turismul românesc”, a declarat Horia Constantinescu, luni, într-o conferinţă de presă, susţinută la Mamaia.
De menționat că echipele de control ale ANPC vor fi dotate cu echipamente moderne, pentru a le ușura și eficientiza acțiunile. ”Fiecare dintre colegii comisari are un rucsac ce conţine inclusiv o tabletă de ultimă generaţie, tabletă ce la rândul ei păstrează fişe de control, comune întregii ţări, tocmai pentru a şti exact la ce să se uite şi cum este încadrată constatarea respectivă. Încercăm în felul acesta să fim permanent alături de colegi pentru ca apar dese modificări legislative şi este mult mai uşor să le putem transmite direct în felul acesta şi să aibă la îndemână în felul acesta altfel decât a păstra maculatura. Au acces prin intermediul tabletei la actele normative în vigoare şi la aplicaţiile specifice cercetării din această perspectivă, au termometre de ultimă generaţie ce pot verifica inclusiv gradul de umiditate dintr-un anumite spaţiu pentru că multe dintre alimente trebuie păstrate la loc uscat şi răcoros. Au, de asemenea, telemetre pentru că ne interesează, de exemplu, dacă este sau nu respectată suprafaţa de 30% destinată plajei, pe nisip, şi trebuie să poată măsura altfel decât cu pasul. Au multe dintre dotările de ultimă generaţie pe care de mult timp şi le doreau. Pot să le păstreze pentru că aceste variante de transport sunt impermeabile. De asemenea, au posibilitatea păstrării documentelor într-o altă variantă. Au şi un alt aspect, fiecare dintre genţi are o etichetă de plastic pe care apar iniţialele Autorităţii noastre, tocmai pentru a se şti în cadrul acţiunilor de control de unde este fiecare dintre colegii prezenţi.”, a explicat preşedintele ANPC.
În prima zi a Comandamentului Litoral 2023, comisarii de la Protecția Consumatorilor au făcut o ”razie” prin zonele de plajă din Constanța și Mamaia. ”Dacă vorbim despre o destinație turistică, atunci aceasta nu poate fi una a contrastelor și nici nu trebuie să existe operatori economici ce pun întru real pericol afacerile corecte și siguranța consumatorilor! Vorbim de spații comerciale inestetice, insalubre și în unele cazuri ilegal construite. Dughenizarea excesivă a litoralului este cea care a trimis peste graniță atât românii cât și turiștii străini, într-un număr foarte mare, pentru că aceștia nu se regăseau în noțiunea de turism încurajată în ultimii 20 de ani. Dumnezeu ne-a dat marea și plaja la marginea unui ținut spectaculos, cel al Dobrogei. Noi am reușit să îl distrugem pentru interese meschine, unele dintre ele chiar de o vară. Interesant este că nu toate primăriile par interesate de curățarea zonei. Sper că, la un moment dat, să înțelegem că ceea ce distrugem este moștenirea lăsată urmașilor noștri.”, a scris, pe Facebook, președintele ANPS, Horia Constantinescu.