sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăStiri InternePrimarii de municipii cer noului Guvern să rezolve problemele legate de bugetele...

Primarii de municipii cer noului Guvern să rezolve problemele legate de bugetele locale

Cum autorităţile publice locale s-au aflat în ultimii trei ani în centrul unor modificări legislative şi acţiuni politice, în multe cazuri defavorabile misiunii şî rolului acestora, în numele Comitetului Director al AMR, vă prezint câteva solicitări de care depinde bunăstarea comunităţilor locale, în perioada imediat următoare:
1. Stabilirea unui calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020, care să asigure intrarea ei în vigoare la 1 ianuarie 2020.
2. Începând cu ianuarie 2020, asigurarea finanţării sistemului de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi judeţelor, conform legii, de la bugetul de stat, prin alocarea de sume defalcate dîn taxa pe valoarea adăugată cu destinaţie specială, fără ca acestea să greveze bugetele minime de funcţionare ale judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor.
3. Stabilirea cotelor din impozitul pe venit, ce revin unităţiior-administrativ teritoriale, prin Legea finanţelor publice locale şi nu prin Legea bugetului de stat, aşa cum s-a întâmplat în anii 2018-2019. în acest sens, este necesară modificarea, începând cu data de 1 ianuarie 2020, a articolelor 32 şi 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, conform Acordului încheiat între UNOR, AMR şi ACoR.
4. Transparentizarea activităţii ANAF şi crearea posibilităţii ca APL să aibă acces permanent la informaţiile privind colectarea IV, care constituie una din sursele de venit a bugetelor locale. Reglementarea legală a obligaţiei MFP prin DGFPL de a transmite, începând cu data de 1 ianuarie 2019, trimestrial, către toate UAT-urile, informaţii privind încasările totale din impozitul pe venit la nivelul fiecărei UAT, respectiv sumele achitate cu titlu de impozit pe venit atât de contribuabilii mici şi mijlocii, cât şi de contribuabilii mari.
5. Constituirea, începând cu anul 2020, a unui Fond de creditare nerambursabilă pentru unităţile administrativ-teritoriale în vederea asigurării contribuţiei proprii a acestora la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile. Contribuţia proprie a UAT-urilor va fi finanţată din Fond astfel: cuantum de 34 la semnarea contractului de finanţare a proiectului, iar diferenţa de 1/2 la finalizarea implementării proiectului. (Asociația Municipiilor din România)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu