După primarii de municipii, și primarii de orașe și comune se revoltă față de bugetul stabilit de Guvern pentru anul în curs. Edilii susțin că, prin legea bugetului adoptată de coaliția majoritară, administrațiile locale pierd, în medie, circa 200 de lei/ locuitor. Primarii spun că, în 2019, au prognozat venituri comparabile cu anul trecut, însă, în schimb, au cheltuieli mai mari cu 30%. „Mă minunez cu legea bugetului de stat, undeva am fost păcăliţi cu 200 de lei, se semnează un document cu 1.200 de lei pe comună şi îmi vin prin bugetul de stat doar 1.000 de lei pe locuitor. Aici nu mai suntem în zona minciunii, este mai mult decât minciună. Vreţi, nu vreţi, spun ce nu doream să spun, nu păcăliţi, escrocaţi. Asta nu este o măsură demnă pentru un ministru, să spui că faci ceva şi după aia să nu o faci”, a declarat, la Digi24, Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.
”Autoritățile administrației publice locale din peste 80% dintre unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș vor fi, în anul 2019, în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile date de Constituția și legile în vigoare. Pentru majoritatea covârșitoare a orașelor, care, pe lângă locuitorii proprii, deservesc şi locuitorii din zona geografică corespunzătoare comunelor situate în apropierea acestora, va fi imposibilă orice funcționare decentă a serviciilor publice pe care acestea le gestionează (licee; spitale; creşe; servicii de evidenţă informatizată a persoanei; centre permanente pentru persoane în vârstă şi alte servicii sociale; ş.a.).
Disperarea autorităților din aceste orașe este cu atât mai mare cu cât este pusă în pericol finalizarea obiectivelor în derulare, fiind imposibil să gândim lansarea unor proiecte noi, dar și să asigurăm plata burselor pentru elevi (devenite obligatorii din acest an) și a celelalte cheltuieli de cofinanțare care să asigure funcționarea unităților școlare și spitalelor, și făcând imposibilă asigurarea salariilor până la sfârșitul anului, cât și susținerea tuturor celorlalte cheltuieli. De aceea, după aprobarea bugetelor, probabil în prima perioadă a lunii mai, Asociația Orașelor din România se va întâlni într-o ședință extraordinară, pentru a analiza situația de fapt și pentru a propune partenerilor din Guvern și Parlament soluții care să aducă toate orașele pe linia de plutire.” (comunicat Asociația Orașelor din România)