vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAdministratiePrimarii sunt așteptați să depună proiectele pentru racordarea localităților la rețeaua de...

Primarii sunt așteptați să depună proiectele pentru racordarea localităților la rețeaua de gaze naturale

Parlamentul României a votat Ordonanța Guvernului prin care se dublează numărul de gospodării din țară racordate la rețeaua de gaze naturale. Avem la dispoziție bani europeni, un miliard de euro, pentru a realiza această modernizare a satului românesc. Astfel, reprezentanții comunelor din Vrancea care nu beneficiază de acest serviciu au timp, până pe 17 decembrie, să transmită către Ministerul Fondurilor Europene, proiectele de conectare a gospodăriilor la rețeaua de gaze. Fiecare proiect va putea avea o valoare maximă de 25 milioane euro. Pot depune proiecte: ADI-uri care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației sau autoritățile publice locale din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, individual, sau în parteneriat cu alte autorități publice locale.
Pentru a deveni eligibile, aceste proiecte trebuie să îndeplinească o serie de cerințe, între care: să racordeze cel puțin 1.000 de noi gospodării (prin acest număr, UAT-urile sunt încurajate să se asocieze) și racordarea efectivă la rețeaua de gaze să se facă până în decembrie 2023. Nu se acceptă prelungire pentru viitoarea perioadă de programare. Banii europeni la dispoziția României pentru extinderea rețelelor de gaze naturale pot fi utilizați pentru:
– construirea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale;
– construirea stațiilor de reglare, măsurare – predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent;
– construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branșate la rețeaua inteligentă distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect (școli, grădinițe, centre sociale, sediul primăriei, etc), acolo unde se desfășoară activități non – economice;
– construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice.
Zona de sud a județului Vrancea va fi racordată la conducta pe direcția Ghergheasa-Focșani, cea care va deservi peste 25.500 de consumatori casnici, 535 de instituții publice și aproape 864 de agenți economici. TransGaz a realizat o documentație prin care se analiza posibilitatea înființării a încă patru rute de alimentare cu gaze care să conecteze majoritatea comunelor din județ.
Votul din Parlament vine după ce, în această vară, Guvernul Ludovic Orban a declarat rețeaua care va traversa Vrancea proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale. (Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației)

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu