Camera Deputaţilor a respins, miercuri, proiectul de lege potrivit căruia mandatul aleşilor locali să înceteze de drept doar în cazul unei condamnări definitive la o pedeapsă privativă de libertate cu executare şi nu în situaţiile unor condamnări privative de libertate cu suspendare.
Deputaţii au respins, astfel, cu 158 voturi „pentru”, 75 „împotrivă”, 16 abţineri proiectul de modificare a legii statutului aleşilor locali, fiind vorba de o lege organică.
Proiectul prevedea că primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni îşi pierd mandatul în cazul unei hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare cu o pedeaspă privativă de libertate, iar cei condamnaţi cu suspendare urmau să rămână în funcție.
Proiectul a fost iniţiat de 16 parlamentari de la toate partidele, între care Ciprian Nica, Mircea Toader, Mihăiţă Calimente, Antal Istvan.
Decizia deputaților vine după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat în data de 8 iunie decizia nr. 18/2015, care schimbă radical măsurile care trebuie aplicate în cazul primarilor condamnaţi cu suspendare.
Dacă până în prezent, în cazul condamnărilor cu suspendare primarii îşi continuau mandatul nestingheriţi, prin decizia Înaltei Curţi, luată la sesizarea unei instanţe din Caraş Severin, edilii aflaţi în această situaţie îşi pierd mandatul.
Potrivit Deciziei, „Dispoziţiile art. 15, alin. (2), lit.e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, cu aplicarea art. 81-82, respectiv cu executarea în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 57 alin. (1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în decizia 18/2015.
În Vrancea, în această situaţie se află primarul din Străoane, Vasile Zbârciog, condamnat în martie 2014 la o pedeapsă de 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de cumpărare de influenţă, în dosarul „Mită la BAC”.