Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat marţi, 9 mai, definitiv, în dosarul cunoscutului profesor focşănean Emil Onea, care a cerut anularea deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate, dată în anul 2013, de conflict de interese de natură penală.
Potrivit ANI, profesorul Emil Onea s-a aflat în centrul unui conflict de interese de natură penală, „precum şi posibila săvârşire a infracţiunii asimilată infracţiunilor de corupţie din perspectiva funcţiilor exercitate în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi a instituţiilor subordonate, în procesul de implementare a unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile”.
Astfel, în perioada deţinerii funcţiei de inspector general adjunct, respectiv în 2009, a semnat din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea un acord de parteneriat având ca obiect implementarea Proiectului finanţat din fonduri nerambursabile ”Dezvoltarea oportunităţilor de formare continuă pentru cadrele didactice, prin utilizarea de resurse digitale în sistem blended learning”.
Acordul de parteneriat a fost semnat între Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, Casa Corpului Didactic ”Simion Mehedinţi” Vrancea şi S.C. SOFTWIN S.R.L. Bucureşti, entităţi în cadrul cărora Emil Onea a deţinut sau deţinea pe perioada implementării proiectului diferite calităţi.
„La data de 9 martie 2009, a fost semnat contractul de finanţare între Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) şi Casa Corpului Didactic ”Simion Mehedinţi” Vrancea – beneficiar, acordul de parteneriat fiind parte integrantă a contractului. Prin includerea şi menţinerea S.C. SOFTWIN S.R.L. Bucureşti în parteneriatul ce a fost parte integrantă a contractului de finanţare a proiectului, părţile semnatare au convenit ca societatea în cauză să beneficieze de rambursarea unei sume totale de 684.600 Lei, aferentă cheltuielilor de resurse umane şi de administraţie angajate în proiect. Onea Emil a obţinut, în perioada 2007 – 2012, venituri de la S.C. SOFTWIN S.R.L., în cuantum de 213.121 lei”, a arătat ANI într-un comunicat de presă în noiembrie 2013.
Agenţia Naţională de Integritate a mai precizat că Emil Onea a încălcat prevederile art. 253 indice 1 din Codul Penal al României, fiind sesizat organele judiciare ale statului, în speţă DNA.