vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomicProgramele de susținere a producției de legume în spații protejate din acest...

Programele de susținere a producției de legume în spații protejate din acest an

Și în acest an, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale derulează programe de susținere a producției de legume în spații protejate. Față de informațiie publicate la finalul anului trecut, MADR a adus câteva modificări referitoare la perioada și cantitatea de legume comercializate, modificări care au fost făcute în urma propunerii fermierilor. Pentru acest an, MADR propune un buget de 225 de milioane de lei pentru producția de legume în spații protejate, pentru două cicluri de producție:
– în ciclul I se vor regăsi tomatele, ținând cont te importul tot mai mare de tomate în România și nevoia investiției pe acest sector;
-în ciclul II se vor putea cultiva tomate, ardei gras, ardei kapia, castraveți, fasole, păstăi, salată, spanac și ceapă verde.
La programul Tomata, se va acorda o sumă de 4.000 de euro, din care 3.000 de euro pentru ciclul I de producție și 1.000 de euro pentru ciclul II.
Modificările principale stabilite de MADR pentru anul în curs sunt:
– Perioada de comercializare a tomatelor pentru ciclul II s-a modificat, de la datele de 20 octombrie – 9 decembrie cum erau în forma inițială, la 15 octombrie – 9 decembrie. Pentru ciclul I, perioada rămâne aceeași, însă cantitatea a fost redusă de la 5.600 kg/1.000 mp la 3.000 kg/1.000 mp.
– Perioada de comercializare pentru celelalte legume s-a modificat, de asemenea, la 15 octombrie – 9 decembrie.
– La castraveți, cantitatea a fost redusă la 4.000 kg; salata și ceapa verde nu vor mai fi comercializate ținând cont de cantitate, ci de numărul de plante plate sau de bulbi (15.000 de plante, față de 1.440 kg la salată, 100.000 de bulbi în loc de 1.000 kg la ceapă verde).
– Sprijinul pentru usturoi va fi de 3.000 euro/ha pentru fiecare beneficiar, iar perioada de comercializare va fi  1 iunie – 21 decembrie, cu o cantitate de 3 kg usturoi/10 mp, echivalentul a 3.000 kg/ha.
După adoptarea actului normativ, legumicultorii pot depune actele necesare la Direcția Agricolă Județeană pentru înscrierea în program, urmând ca ulterior o echipă mixtă de la DAJ și APIA să verifice suprafața cultivată. Una din măsurile complementare luate va fi solicitarea către autorităților publice locale de a asigura fermierilor români piețe volante, pentru a scurta relația dintre producător și consumator. (sursa: MADR)

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu