Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) a finalizat concursul de selecție a 7 ONG-uri active în județele Brașov, Cluj, Constanța, Ialomița, Maramureș, Mureș și Prahova, în vederea capacitării ca watchdog în monitorizarea segregării în educație și în realizarea de acțiuni de advocacy la nivel local, județean, național si european pentru apărarea și promovarea drepturilor copiilor la non-discrimnare și educație de calitate. Astfel, după participarea la cursurile de capacitare, câte 2 membri din fiecare organizație beneficiară vor fi contractați în cadrul proiectului pentru aproximativ 5 luni de zile ca monitori locali pentru investigarea și monitorizarea cazurilor de segregare, oferirea de servicii de consiliere juridică victimelor segregării/reprezentanților legali precum și alte activități care vor întări capacitatea lor ca watchdogs în domeniul non-discriminării. Cele 7 ONG-uri selectate în cadrul proiectului ”Școala pentru toți copiii!-II”, pentru fiecare județ sunt:
- Brașov – Asociația Aici pentru Tine;
- Cluj – CENRES – Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale Suceava;
- Constanța – Asociația Elevilor din Constanța;
- Ialomița – RomaJust – Asociația Juriștilor Romi;
- Maramureș – Asociația Young Roma Maramureș;
- Mureș – Asociația Rază de Speranță;
- Prahova – Asociația ”Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău.
Au fost depuse 6 aplicații, iar în urma evaluării au fost selectate 5 ONG-uri pentru județele: Brașov, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova. În județele Cluj și Maramureș unde nu au existat aplicații depuse, ulterior ONG-urile au fost selectate prin procedura de identificare și invitare directă. În luna aprilie 2021 se va desfășura programul de capacitare a ONG-urilor beneficiare ca watchdog în monitorizarea segregării în educație și în realizarea de acțiuni de advocacy la nivel local, județean, național si european.
”Școala pentru toți copiii!”-II este un proiect derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului – CADO în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătățirea practicilor instituționale în aplicarea legislației de prevenire și combatere a segregării și discriminării rasiale datorită acțiunilor de watchdog, monitorizare și advocacy a ONG-urilor capacitate pentru a identifica și raporta discriminarea elevilor romi în educație sub forma segregării. (Centrul de Advocacy și Drepturile Omului)