vineri, septembrie 20, 2024
AcasăStiri InterneProiecte de extindere, conversie sau modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie...

Proiecte de extindere, conversie sau modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale vor primi finanţare din Fondul pentru Mediu

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Prin această modificare, se permite finanţarea, din Fondul pentru Mediu, a proiectelor de extindere, conversie sau modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale. Aceste investiţii sunt condiţionate de adaptarea reţelelor pentru a integra gaze cu emisii reduse de carbon, valorificând certificatele GES. „Având în vedere contextul geopolitic actual, devine esenţială dezvoltarea unor sisteme sustenabile şi inteligente pentru transportul energiei electrice şi al gazelor naturale. Aceste tipuri de proiecte sunt necesare pentru a asigura pe termen lung o infrastructură energetică modernă şi adaptată noilor cerinţe de mediu”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Finanţarea proiectelor de modernizare şi extindere a reţelelor de gaze va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în special a celor provenite din arderea lemnului pentru încălzire, şi la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon necesare pentru prevenirea schimbărilor climatice periculoase. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va gestiona aceste proiecte, având experienţa şi competenţa necesare în domeniul protecţiei mediului. Beneficiarii direcţi ai acestor finanţări vor fi unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile acestora, care vor coordona lucrările necesare.

Ordonanţa introduce şi posibilitatea acordării de prefinanţări din bugetul Fondului pentru Mediu pentru proiectele derulate de unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi autorităţile administraţiei publice. Acest mecanism simplificat elimină birocraţia, înlocuind procedurile anterioare şi permiţând demararea proiectelor cu o prefinanţare de până la 30% din valoarea eligibilă a contractului de finanţare. „Prin aceste modificări se facilitează accesul la finanţare pentru proiecte care îmbunătăţesc calitatea vieţii cetăţenilor”, a adăugat ministrul Mircea Fechet.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) este o instituţie publică sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, finanţată integral din venituri proprii, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005. AFM gestionează Fondul pentru Mediu, un instrument esenţial pentru susţinerea proiectelor de protecţie a mediului şi pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene în materie de schimbări climatice. (sursa: MMAP)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu