sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăEconomicProiecte de lucru pentru relansarea economiei după starea de urgență. O idee...

Proiecte de lucru pentru relansarea economiei după starea de urgență. O idee ar fi stimularea firmelor care fac noi angajări

Guvernul pregătește un pachet de măsuri pentru relansarea economiei, grav afectate de pandemia de coronavirus. Se analizează mai multe ipoteze și scenarii, una din variante fiind aceea ca firmele care angajează salariați pentru cel puțin șase luni să primească un bonus din partea statului. ”Dacă am da un bonus companiilor care angajează salariaţi și îi țin șase luni de zile, atunci aș vedea cu adevărat o măsură stimulativă de acest tip. (…) Sigur că bugetul de stat are capacitatea să ofere și bonusuri, pentru că trebuie repornită economia. Eu tot timpul am spus că, în perioada ascendentă a crizei, nu luăm măsuri de repornire a economiei. În perioada de scădere a pandemiei, atunci vom porni economia, și o să vedeți și în următoarele săptămâni măsurile de relansare. Aceasta este o măsură de relansare, este o măsură activă”, a spus ministrul Economiei, Virgil Petrescu, într-o intervenție la Digi24.
Virgil Popescu a menționat câteva scenarii de lucru, fără să intre în detalii. „Măsura activă este o măsură de a motiva companiile să angajeze oameni și să îi țină pe o perioadă mai lungă. (…) Într-o săptămână, două, o să vedeți pachetul de relansare, dacă nu chiar săptămâna viitoare. Lucrăm la o schemă de sprijin și pentru companiile mari, pentru că pentru IMM-uri avem o schemă de sprijin. O să lucrăm și pentru companiile mari”, a declarat ministrul Economiei.
Și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că Guvernul lucrează la un „pachet de măsuri” care să înlocuiască facilitatea privind şomajul tehnic, după data de 15 mai. Ministrul Muncii numeşte aceste măsuri drept „un parteneriat” între stat şi angajatori, care să includă sprijin financiar şi nu numai. Violeta Alexandru a spus, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că măsura privind şomajul tehnic va fi înlocuită de alte măsuri care să sprijine angajatorii, astfel încât salariaţii să poată reveni în activitate. În unele sectoare care au, acum, de suferit, angajaţii ar putea reveni în activitate gradual, cu un program redus. „Este de presupus că nu în toate sectoarele activitatea va reveni la normalul de dinainte de criză dintr-o dată. Statul să fie lângă aceste economii care încearcă să-şi revină. Statul ar putea contribui, alături de angajator, este un parteneriat pe care statul îl face cu angajatorii, şi va fi orientat către aceste sectoare cu potenţial şi acele sectoare cu privire la care sunt toate elementele pentru reluarea activităţii gradual, dar reluarea activităţii spre binele economiei, spre binele angajaţilor”, a explicat Violeta Alexandru. Ministrul Muncii a ținut să precizeze că este vorba despre măsuri care vizează „un parteneriat” nu doar de ordin financiar, ci se au în vedere şi programe de reconversie profesională, şi pentru cei care nu mai au loc de muncă fără a fi în şomaj tehnic, dar şi pentru românii care au revenit din alte ţări.

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu