Primăria Focşani a finalizat implementarea a trei proiecte cu finanţare europeană, pe care le-a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă.
Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea spaţiilor publice urbane în zona de acţiune sud-est, modernizare şi extindere spaţii verzi în aceeaşi zonă şi reabilitarea Şcolii Nr. 3.
Proiectele au fost demarate în urmă cu mai mulţi ani şi au suferit o întârziere, fapt pentru care a fost aprobată prelungirea finalizării lor până pe 30 iunie 2016, cu suportarea de la bugetul local a lucrărilor neexecutate în termen.
Cel mai mare proiect a fost cel de reabilitare şi modernizare spaţii publice urbane în zona de acţiune sud-est, cu o valoare totală de 31,5 milioane de lei, din care partea de cofinanţare eligibilă de la bugetul local a fost de 513.000 lei.
Prin proiect au fost reabilitate străzi şi trotuare, au fost create 4825 mp de piste pentru biciclişti, au fost modernizate 22 de staţii de autobuz şi create alte trei noi. În privinţa proiectului de modernizare şi extindere a spaţiilor verzi, care a avut o valoare de 8,1 milioane de lei, s-au creat peste 18 hectare de spaţii verzi între blocuri, au fost plantaţi copaci, dar au fost făcute și greșeli, precum cea din imagine, când constructorii au asfaltat chair și în jurul copacilor.
„Ceea ce s-a făcut în Cartierul Sud îmi place şi consider că s-a respectat proiectul. Nu mi-a plăcut atitudinea celor de la Romprest, care în ultima perioadă nu a continuat cosmetizarea spaţiilor verzi. Am încercat să intrăm noi, cu Direcţia de Dezvoltare, dar nu am avut cum. Până la urmă am găsit înţelegere şi s-a rezolvat”, a spus Marius Iorga, viceprimar al Focşaniului.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Focşani, de la bugetul local s-a plătit în plus suma de 800.000 de lei pentru faptul că lucrările nu au fost finalizate în termen, lucrările fiind trecute la capitolul de neeligibile.
În fine, la Şcoala Nr. 3 s-a reuşit modernizarea şi reabilitarea întregului spaţiu şcolar, unitatea fiind acum una dintre cele mai moderne din Focşani. Valoarea totală a proiectului a fost de 5,1 milioane de lei, iar şcoala, pe lângă reabilitare completă, a fost dotată şi cu echipament, respectiv mobilier pentru clase şi laboratoare, asigurând astfel condiţii moderne de studiu celor 630 de elevi care vor învăţa din toamnă în condiţii europene.