duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăOpiniiPronostic parlamentar: ce senatori și deputați va avea județul Vrancea după alegerile...

Pronostic parlamentar: ce senatori și deputați va avea județul Vrancea după alegerile din 6 decembrie

Partidele și-au stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Într-o anumită măsură, se știau de mai mult timp ocupanții locurilor eligibile. La PSD au fost o serie de necunoscute, din cauza tensiunilor pornite de la demiterea lui Marian Oprișan din funcția de președinte al organizației județene. Iar la Pro România (cu tot cu ALDE) a apărut un nume nou. În principiu, se va menține tendința de vot de la alegerile locale, însă vor fi diferențe din cauza (ne)implicării personale a aleșilor locali. În general, primarii și consilierii se ”bat” electoral atunci când e vorba de interesul propriu, în speță alegerile locale. Apoi, în funcție de diverși factori, implicarea aleșilor locali în celelalte campanii electorale nu mai este la același nivel.
Așadar, previziunile pentru obținerea celor 7 mandate de parlamentar de Vrancea – 2 senatori și 5 deputați – sunt următoarele. PNL va avea, cu siguranță, un senator și doi deputați. În acest caz, județul Vrancea va fi reprezentat în Senat de Raluca Ioan și în Camera Deputaților de Ion Ștefan și Ionel Dancă. PSD va avea, cu siguranță, un senator și un deputat, adică Angel Tîlvăr și Nicușor Halici.
Mai rămân în ”joc” două locuri de deputat. În principiu, ținând cont de configurația politică a județului, un post de deputat i-ar mai putea reveni PSD-ului, prin Elena Stoica. Iar pentru al cincilea loc de deputat va fi o ”bătălie” strânsă la redistribuirea națională a mandatelor. Șanse au următorii: PNL cu Nicu Tănase (locul al treilea pe listă); PMP cu Sorin Hornea; Pro România cu Nausica Mircea; USR-PLUS cu Liviu Mălureanu. În cazul în care PNL trece binișor de 40% în Vrancea, atunci are cele mai mari șanse să obțină al treilea loc de deputat. Apoi, fostul prefect Sorin Hornea ar avea șanse însemnate la locul de deputat dacă PMP obține, în Vrancea, un scor cât mai apropiat de media națională a partidului, astfel încât să spere la redistribuire. La fel și în cazul Pro România, depinde de diferența dintre media națională și scorul pe județ. Paradoxal, poate, USR-PLUS are mai puține șanse să obțină un loc de deputat în Vrancea. Potrivit rezultatelor de la alegerile locale, filiala Vrancea ar putea lua un scor mic în comparație cu scorul național al alianței, clasându-se la distanță destul de mare de procentul național al parlamentarelor. Dacă Alianța USR-PLUS va obține un scor mare la alegerile parlamentare, atunci USR-PLUS Vrancea ar avea șanse mici la redistribuirea națională a ultimului loc de deputat. Depinde și de restul de voturi, de coeficientul electoral, sunt mai multe calcule.
În concluzie, județul Vrancea va avea, din decembrie, următorii parlamentari: senatori – Raluca Ioan și Angel Tîlvăr; deputați – Ion Ștefan, Ionel Dancă și Nicușor Halici, siguri; posibili Elena Stoica/ Nicu Tănase/ Sorin Hornea/ Nausica Mircea/ Liviu Mălureanu. Acestea sunt câteva previziuni pornite de la rezultatele alegerilor locale, de la situația politică actuală și tendința națională de vot la parlamentare și bazate pe un calcul brut, fără nuanțe. Ce se va întâmpla până pe 6 decembrie și în ziua votului …

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu