Având în vedere că ne apropiem de sărbătorile pascale și urmează să achiziționați produse necesare preparării bucatelor tradiționale pentru masa de Paște, pentru a vă proteja sănătatea și a fi în siguranță, vă recomandăm sa fiți extrem de vigilenți și să urmăriți cu atenție următoarele aspecte:
Carnea de miel
• Cumpărați numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe;
• Carnea trebuie să prezinte ștampila sanitară-veterinară;
• Carnea să fie elastică și să nu prezinte suprafață lipicioasă și urât mirositoare;
• Carnea achiziționată se va transporta în condiții igienice, cât mai repede, și se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0 – 4 grade C.
Pește
• La cumpărare, verificați dacă peștele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind ușor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenușie sau brună – în aceste cazuri peștele este sigur alterat și poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră;
• Peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață.
Ouă
• Evitați cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;
• La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul ;
• Verificați data durabilității minimale care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate sau pe un afiș, împreună cu alte informații precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mențiune a metodei de creștere etc.
Vopsea de ouă
• Cumpărați vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
• Urmăriți încadrarea produsului în data durabilității minimale.
• Atenție! La vopsirea ouălor, nu utilizați vopseaua pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sănătate.
Produse de patiserie
• Cumpărați produse numai din locuri autorizate;
• Spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute;
• Produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricației (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilității minimale);
Vin
• Cumpărați produse numai din locuri autorizate;
• Nu vă lăsați “ademeniți” de vânzătorii din piețe sau din alte locuri neautorizate care comercializează produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului;
• Verificați etanșeitatea recipientelor.
SFATURI PENTRU CONSUMATORI
Cumpărare carne:
• La cumpărarea produselor din carne acordați atenție deosebită la aspectul produsului, atât exterior, cât și în secțiune, dacă este posibil;
• Nu achiziționați produsele la care suprafața este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, consistență nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi ;
• Urmăriți modul de etichetare al produselor din carne, nu cumpărați produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilității minimale/ datei limită de consum și a ingredientelor alergene;
• Refuzați produsele din carne pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare;
• Refuzați produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită;
• La cumpărarea produselor alimentare și, implicit, a produselor din carne, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs;
• Nu cumpărați produse din carne din locuri neautorizate – comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea. (sursa: ANPC)