Incredibil cum PSD își dă cu stângul în dreptul încă din primele zile ale guvernării. Revenit la putere cu un procent electoral neașteptat de mare, partidul lui Dragnea și-a adus brusc aminte că este, în realitate, partidul lui Iliescu. Promisiunile electorale extrem de tentante pentru masa alegătorilor au fost detronate în preocupările guvernamentale ale lui Dragnea&comp. Guvernul și Parlamentul PSD-ALDE au luat repede câteva dintre măsurile financiare promise, cu bătaie și repercusiuni pe termen mediu și lung, pentru a le lua ochii votanților. Apoi, instantaneu, au marșat pe interesul primordial: scăparea de justiție. Bunăstarea, creșterea economică, sprijinirea producătorilor români și a mediului de afaceri, servicii medicale de calitate, educație de top și altele asemenea au trecut în plan secund, în discursul și preocupările noii puteri. Dacă ne uităm la sectorul sanitar, prima măsură importantă a noii puteri a fost anularea hotărârii prin care fostul Executiv stabilea condiții și criterii pentru managerii instituțiilor medicale (inclusiv de integritate), astfel că toți cei cu probleme în justiție pot conduce liniștiți un spital, o clinică ș.a. ale statului. Iar în sectorul educației, noul ministru a avut ca grijă prioritară revenirea în funcție a managerilor de școli care nu luaseră concursul organizat toamna trecută. Iar pentru o bună educație a copiilor, autoritățile au tot prelungit vacanța și numărul zilelor libere, pe motive de viscol, ger, sărbătoare și ce pretext s-o mai găsi.
Iată că o parte din populație s-a trezit din letargie și a început să-și exprime în stradă părerile referitoare la ordonanțele și propunerile PSD-ALDE privind grațierea și modificarea codurilor penale. Aceste modificări par dedicate unor politicieni și prietenilor acestora (parlamentari, primari, consilieri, actuali și foști demnitari, afaceriști de partid și alții asemenea), par mulate dorinței acerbe a acestora de a scăpa de brațul justiției. Astfel, în câteva seri, oamenii au protestat în stradă, în București, în marile orașe dar și în altele mai mici (inclusiv în Focșani, cu proporțiile de rigoare). Cei care au ieșit în stradă nu au cerut anularea rezultatelor alegerilor din 11 decembrie 2016, nu au cerut organizarea de alegeri anticipate, nu au incitat la încălcarea legii, la violență sau la acte nelegale și neconstituționale. Au protestat, pur și simplu, împotriva a ceea ce ei consideră un abuz pe care îl pregătește puterea PSD-ALDE. Oamenii consideră incorect și imoral că o parte importantă a clasei politice (reprezentată, în acest caz, de puterea PSD-ALDE) are ca preocupare primordială protejarea politicienilor, a clientelei politice și a intereselor acestora în fața legii. Protestatarii nu sunt de acord cu protejarea corupților, cu scoaterea corupților și a altor categorii de infractori din pușcării, cu oprirea cercetărilor față de o serie de politicieni și fapte de corupție, cu faptul că se urmărește dezincriminarea unor fapte pentru ca anumite persoane să nu mai poată fi pedepsite și să nu mai ajungă să ispășească o pedeapsă după gratii.
Din partea puterii și a susținătorilor săi, observăm aceeași aroganță, aceleași acuzații, același stil iliescian post-decembrist. Parcă am aterizat pe neașteptate în anii 1990-1991. Dragnea și ai lui vorbesc despre lovitură de stat, implicarea serviciilor, mită pentru participanții la proteste (inclusiv pentru câini!?! – pisicile se simt discriminate!), despre intervenția ”agenturilor”, despre răsturnarea ordinii constituționale și altele asemenea. Se aud vocile talibanilor PSD-ALDE care cer contramanifestații, sancțiuni, suspendări etc. Se pregătesc muncitorii și minerii să ”planteze flori”, să facă ordine în țară, să apere democrația ”originală” instituită de Iliescu? Vom revedea reprezentațiile de tristă amintire gen ”IMGB face ordine” sau ”Noi muncim, noi nu gândim”? Insistența cu care Dragnea și ai lui vor să impună modificări legislative care îi scapă de pușcărie ne arată o disperare extremă. De aici și acțiunile, atitudinea și discursurile impetuoase, parcă neverosimile, de neînțeles într-o cheie logică a unei democrații sănătoase.