Sărbătorile de iarnă din acest an se vor desfășura în același tipar și context epidemiologic, asemănător celui de anul trecut, și care afectează în continuare întreaga populație. În această perioadă, Direcția de Sănătate Publică recomandă tuturor vrâncenilor prudență în organizarea reuniunilor mari de familie și să se vaccineze împotriva COVID-19, ca singura modalitate eficientă de prevenire și combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în comunitate.
Conform reglementărilor legale, trebuie păstrată distanțarea fizică, menținută purtarea măștii de protecție în mod corect și să se asigure igiena corespunzătoare a mâinilor. Precauția și responsabilitatea sunt cuvintele cheie în aceste momente, iar implicarea întregii comunități în respectarea permanentă a recomandărilor autorităților publice vor fi de un real ajutor instituțiilor implicate în lupta împotriva răspândirii noilor tulpini ale temutului coronavirus. Astfel – și aceasta este dorința unanimă – sărbătorile pe care le așteptăm cu toții trebuie să rămână o amintire plăcută, fără persoane bolnave printre cei dragi.
Consumul alimentelor reprezintă o altă problemă în perioada sărbătoririi Crăciunului și a Anului Nou. În acest caz, DSP Vrancea recomandă adoptarea unui comportament alimentar echilibrat, cu evitarea meselor copioase. De asemenea, alimentele tradiţionale, pe bază de carne de porc, mai ales cele cu conţinut ridicat de grăsimi şi/sau preparate termic prin prăjire trebuie consumate moderat; de evitat produsele alimentare greu digerabile, cu multe calorii şi un conţinut ridicat de sare sau zahăr (sarmale, varză călită, murături, maioneză, prăjituri cu cremă, dulciuri concentrate, sucuri acidulate); de asemenea, trebuie evitată combinarea alimentelor bogate în proteine (carnea) cu cartofii (mai ales prăjiţi) sau pastele făinoase – ori consumate împreună cu salate sau legume (fierte sau la grătar); diversificarea alimentaţiei, folosind cereale, legume, fructe şi produse lactate. Mesele copioase bogate în grăsimi şi proteine pot avea efecte negative asupra organismului şi pot da dispepsii gastrointestinale (indigestii), crize biliare, mai ales la persoanele cu afecţiuni cronice sau cele care au ținut întreaga perioadă de post. Trebuie evitat consumul excesiv de alcool, efectele nefavorabile ale acestuia, în cantităţi crescute, fiind binecunoscute. Recomandarea se adresează tuturor persoanelor, dar cu precădere celor cu boli cronice (în afecțiuni hipertensive, hepatice sau pancreatice, cardiaci, alte suferinţe digestive sau diabet). Tot în această perioadă se recomandă consumarea moderată de cafea și de evitat fumatul.
Carnea şi preparatele din carne de porc trebuie achiziţionate de la comercianţi autorizaţi, care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor şi termenul de garanţie al acestora. Carnea provenită din gospodăria proprie trebuie testată și consumată după examen trichineloscopic negativ și preparare corespunzătoare. În caz contrar, există riscul îmbolnăvirii de trichineloză, salmoneloză (prin folosirea ouălor, mai ales a celor de raţă, la maioneze şi creme) sau apariţia unor toxiinfecţii alimentare. În cazul apariției simptomelor caracteristice trichinelozei (febră, dureri de cap, astenie, dureri abdominale, grețuri, vărsături și dureri în masele musculare, dificultate la mers, la înghițire și respirație), trebuie apelat la serviciile medicale în vederea tratamentului.
În ceea ce priveşte expunerea la frig, DSP Vrancea recomandă folosirea mijloacelor de protecţie adecvate (căciuli, mănuşi, fulare, îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare), cu deplasarea periodică în locuri încălzite și hidratare cu lichide calde, fără conţinut de alcool.
În cazul în care starea generală de sănătate este alterată sau apar primele simptome de îmbolnăvire, trebuie evitată automedicaţia şi apelat la cea mai apropiată unitate medicală care are program de activitate permanent pentru cazurile urgente, în scopul examinării medicale şi instituirea precoce a tratamentului adecvat. (sursa: DSP Vrancea)