DSVSA Vrancea recomandă, pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane, crescătorilor de suine din gospodăriile populaţiei să țină cont de următoarele:
- Nu cumpărați și nu vindeți animale neidentificate, fără documente de mișcare, fără certificat sanitar-veterinar pentru porcine/cabaline, respectiv pentru animalele destinate abatorizării, eliberat de medicul veterinar;
- Nu scoateți/introduceţi scroafele/vierii din/în exploataţie în vederea efectuării montei;
- Solicitați medicului veterinar identificarea/microciparea animalelor din gospodărie;
- Anunțați orice caz suspect (animal mort sau cu semne clinice) medicului veterinar;
- Folosiţi echipamentul de protecţie (salopetă, cizme de cauciuc) numai în adăpostul animalelor/porcilor;
- Utilizați dezinfectanți pentru încălţămintea folosită, la intrarea şi ieşirea din adăpostul animalelor/porcilor; în acest sens se vor amenaja dezinfectoare pietonale la intrarea în adăpost;
- Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare de la bucătărie (lături-resturi de la carne și produse din carne de porc/mistreț, în special nepreparate termic);
- Evitați intrarea în adăpostul porcilor, timp de 48 ore, în cazul în care participați la activități de vânătoare;
- Evitați contactul direct sau indirect cu mistreții/mediul silvatic;
- Evitați accesul persoanelor străine, nejustificat, în adăpostul animalelor;
- Folosiţi în hrana porcilor nutrețurile vegetale numai după minim 30 de zile de la recoltarea acestora;
- Folosiţi paiele, ca așternut, după minim 90 de zile de zile de la recoltarea acestora;
- Curățați și dezinfectați orice echipament pe care îl folosiți.
În cazul în care sunt stabilite restricții de către autoritățile competente ca urmare a confirmării pestei porcine africane în zonă, aveți următoarele obligații:
- Respectați decizia de plasare sub supraveghere în suspiciunea de pestă porcină africană și indicațiile medicului veterinar în ceea ce privește restricțiile de mișcare a porcilor;
- Porcii și produsele provenite de la aceștia nu trebuie să părăsească gospodăria;
- Anunțați medicul veterinar dacă porcul dumneavoastră nu mănâncă și stă mai mult culcat;
- Nu sacrificați porcul înainte de inspecția medicului veterinar;
Orice modificare a stării de sănătate a animalelor și orice eveniment (fătare, vânzare/ cumpărare, pierdere, moarte) vor fi anunțate medicului veterinar. Pentru prevenirea apariţiei influenţei aviare, proprietarii exploataţiilor nonprofesionale (GP) care deţin păsări trebuie să respecte următoarele:
– prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă şi păsările domestice (în special palmipede), fiind interzis accesul păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciul de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică;
– separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor, a palmipedelor de galinacee;
– interzicerea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute obligatoriu în spaţii de cazare special amenajate. Atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;
– interzicerea adăpării păsărilor domestice din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice;
– interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice. Miscările se vor limita la o singură persoană;
– prevenirea contactului cu mamiferele, inclusiv animale de companie;
– se va acorda o atenţie sporită asupra riscurilor introducerii şi diseminării bolii de către vânători care pot transmite boala prin păsările sălbatice precum şi prin echipamente şi ustensile;
– cumpărarea de carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre se va face numai din unităţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar;
– obligativitatea notificării medicului veterinar de liberă practică împuternicit, a medicului veterinar oficial şi a DSVSA Vrancea despre orice suspiciune de boală, mortalitate şi morbiditate manifestate la păsările deţinute. (DSVSA Vrancea)