sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăStiri InterneRefugiații din Ucraina încearcă să se integreze în România: unii la muncă,...

Refugiații din Ucraina încearcă să se integreze în România: unii la muncă, alții la școală

Unii dintre refugiații din Ucraina încearcă să ducă o viață cât de cât normală în România. Unii își caută de muncă, alții s-au angajat deja, iar o parte dintre copii și studenți participă la cursuri în unitățile de învățământ din România.

Potrivit datelor înregistrate la Ministerul Muncii, 143 de companii care activează în România şi-au exprimat disponibilitatea de angaja inclusiv cetăţeni veniţi din Ucraina, punând la dispoziţie 3135 de locuri de muncă. De menționat că aceste locuri de muncă nu sunt dedicate special refugiaţilor. În cazul cetăţenilor veniți din Ucraina formalităţile de angajare au fost simplificate, având în vedere faptul că nu au posibilitatea de a aduce cazier judiciar sau documente care să ateste vechimea în muncă ori, în unele cazuri, cei care se angajează nu au posibilitatea de a demonstra cu acte calificarea, dar pot face acest lucru susţinând o probă practică la angajare. „În momentul de faţă, în România sunt înregistrate 3286 de contracte de muncă ale unor cetăţeni ucraineni, cu 728 mai multe decât în data de 24 februarie, când a debutat conflictul. De asemenea, avem 355 de cetăţeni ucraineni care s-au înregistrat la Agenţiile judeţene de Ocupare şi formare în vederea căutării unui loc de muncă, ei primesc, în momentul de faţă, consiliere astfel încât, în funcţie de ceea ce ştiu dumnealor să facă, să fie îndrumaţi către un loc de muncă adecvat”, a declarat, astăzi, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în MMPS.

Cât privește elevii și studenții, la momentul actual sunt circa 800 de ucraineni care s-au înscris ca audienți la unitățile de învățământ din România. ”Din cei aproape 79.000 de refugiaţii care au rămas pe teritoriul României, 43% sunt minori, este vorba de 33 691 de minori, dintre aceştia peste 24.000 au vârstă şcolară. Am avut întrevederi atât cu elevii ucraineni, cât şi cu profesori din Ucraina. În urma acestor discuţii a rezultat foarte clar că sunt două categorii de elevi; sunt acei elevi care doresc şi au făcut cereri pentru a fi audienţi în sistemul de învăţământ românesc pe curriculum românesc, săptămâna trecută am avut 601 elevi înscrişi ca audienţi în şcolile din România, în acest moment avem 810 elevi înscrişi ca audienţi în şcolile din România şi mai sunt de procesat încă 330 de cereri, deci până la 1140. La începutul săptămânii viitoare vom avea 1140 de elevi înscrişi în şcolile din România pe curriculum românesc, dintr-un total de 34.000. Cea de-a doua categorie, care este cea mai numeroasă, este aceea a elevilor ucraineni care doresc să continue şcoala după curriculum ucrainean. Pentru acest lucru au nevoie de sprijin logistic în primul rând din partea şcolilor româneşti: este vorba de spaţii, este vorba de echipamente electronice care le vor fi puse la dispoziţie. Această decizie are legătură, cu siguranţă, şi cu ceea ce au anunţat autorităţile ucrainene, că suspendă examenele naţionale în acest an, este suficient să frecventezi cursurile online pentru a avea certificat de absolvire, fie că vorbim de gimnaziu, fie că vorbim de liceu”, a explicat astăzi, la Guvern, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Printre altele, acesta a precizat că în 55 de şcoli româneşti sunt aproape 200 de cadre didactice care cunosc limba ucraineană, având capacitatea de a preda această limbă sau alte discipline în ucraineană. Ministrul Educației a mai spus că sunt zeci de profesori ucraineni care sunt refugiaţi şi care ar urma a fi cooptaţi să predea în şcolile româneşti în beneficiul copiilor ucraineni.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu