Conference League este o nouă competiție inițiată de UEFA, care și-a desfășurat prima ediție în sezonul 2021/2022. Această ediție inaugurală a fost câștigată de AS Roma, după o finală cu Feyenoord Rotterdam, scor 1-0. Dar de ce a insistat forul european pentru crearea unei noi competiții intercluburi? În principiu, Conference League este destinată cluburilor care fac parte din țările cu un coeficient mai scăzut. Dacă ar fi să exagerăm puțin cu denumirea, am putea spune că este “competiția săracilor”. O serie de meciuri între cluburi care n-au avut valoarea necesară să participe în Liga Campionilor sau Europa League. Dar și o ofertă în plus pentru numeroase case de pariuri online. O bucurie pentru pariori, care vor avea și mai multe meciuri europene din care să aleagă.
Reducerea echipelor participante în Europa League
Scopul principal al celor de la UEFA a fost să reducă numărul echipelor participante în Europa League, de la 48 la 32 în faza grupelor. Ceea ce ar fi însemnat că multe cluburi din eșalonul “trei” valoric nu ar mai fi ajuns să joace în grupele unei competiții europene, iar asta ar fi însemnat mai puțini bani la buget pentru echipele respective. Dar și pentru UEFA, desigur. Așa că a luat naștere Conference League, o competiție care era pusă pe foaie de conducerea UEFA încă din 2015. Departe de a fi Cupa UEFA Intertoto, fiindcă premiile din Conference nu sunt chiar atât de departe de ce se oferă în Europa League. Doar că “rețeta financiară” prilejuită de partide e mai săracă, pentru că sunt echipe mai puțin galonate.
Nimeni nu are locul asigurat în grupe
Sunt opt grupe în Conference League, fiecare grupă fiind formată din patru formații. Sunt așadar prezente 32 de echipe la startul acestei faze a competiției. 22 dintre ele își asigură prezența printr-un play-off, în timp ce 10 echipe ajuns în grupe fiind eliminate din play-off-ul Europa League.
În Conference League sunt cei mai puțini bani. Pentru participarea în grupe, un club încasează aproape trei milioane de euro. O victorie este premiată cu 500.000 de euro, pentru ca o remiză să fie răsplătită cu 166.000 de euro. Campioana ediției 2022/2023 va încasa un cec de cinci milioane de euro. Câștigătoarele fiecărei grupe (opt la număr) avansează în optimile de finală, acolo unde vor juca alte opt formații, câștigătoarele unui tur preliminar. Combatantele în acest tur preliminar vor fi cele opt formații clasate pe locul secund în grupele de Conference League, cât și opt echipe clasate pe locul trei în grupele de Europa League.
CFR Cluj și FCSB, în grupele Conference League
România nu mai trimite nicio echipă în Europa League, deci trebuie să se mulțumească doar cu a treia competiție europeană intercluburi. În acest sezon, CFR Cluj și FCSB au reușit să treacă de play-off și să se califice în grupe. Începutul nu este foarte promițător, ambele echipe adunând doar un singur punct după primele două runde. CFR Cluj are însă o grupă accesibilă, deci ardelenii pot recupera acest start “fals” de competiție. Câștigătoarea Conference League are asigurat locul în grupele Europa League în stagiunea următoare, deci un motiv în plus, pe lângă bani, pentru ca echipele românești să tragă tare.