Negocierile demarate în luna aprilie a acestui an de către președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu și specialiștii instituției cu omologii din Regatul Arabiei Saudite, au avut primul rezultat concret și anume, o vizită cu caracter de evaluare, desfășurată de o delegație de specialiști saudiți din cadrul Ministerului Mediului, Apei și Agriculturii. Cu prilejul vizitei oficiale efectuate în Regatul Arabiei Saudite, partea română a inițiat negocierile tehnice pentru deschiderea exportului de animale, de carne și produse din carne de ovine, bovine și de pasăre, din România. La finalul discuțiilor, cele două părți au convenit asupra abordării cu prioritate a relațiilor de cooperare sectorială și a derulării cu celeritate a tuturor etapelor necesare, în vederea deschiderii relațiilor comerciale de export de animale și produse de origine animală în Regatul Arabiei Saudite. Ca urmare, în perioada 18 – 22 septembrie, experții saudiți au evaluat activitatea serviciilor veterinare din România în domeniul supravegherii și controlului bolilor la rumegătoare precum și a condițiilor de bunăstare și biosecuritate din centrele de colectare bovine, ovine și caprine.
Dintre obiectivele vizitate pe parcursul desfășurării misiunii saudite menționăm: Postul de Inspecție la Frontieră din Midia, județul Constanța, 3 exploatații comerciale de rumegătoare care au și centre de colectare (bovine, ovine) din județele Constanța, Tulcea și Prahova, laboratorul din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Constanța și Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București. De asemenea, cu acest prilej au fost discutate propuneri de certificate sanitare veterinare, în vederea agreării de comun acord a condițiilor sanitare veterinare pentru exportul din România în Arabia Saudită. La ședința finală de evaluare a rezultatelor obținute în cadrul misiunii, s-a concluzionat de către partea saudită că România întrunește condițiile referitoare la sănătatea animală, bunăstarea și biosecuritatea din exploatațiile comerciale și centrele de colectare animale vii, pentru demararea activităților comerciale de export de rumegătoare din România în Regatul Arabiei Saudite.
În perioada următoare, delegația saudită va întocmi un raport al misiunii de evaluare, care va fi supus aprobării ministrului de resort saudit, consecutiv căreia există o probabilitate foarte mare de a se deschide exportul în domeniul agroalimentar către Regatul Arabiei Saudite. (Serviciul Comunicare al ANSVSA)