vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăOpiniiRomânia nu e (doar) un stat eșuat, e măcinat de corupție. Iar...

România nu e (doar) un stat eșuat, e măcinat de corupție. Iar corupția chiar ucide

Nenorocirile și dezastrele se înmulțesc în România. Iese la iveală tot puroiul acumulat timp de zeci de ani în societatea românească. Nu prea se mai poate acoperi și țâșnește pe unde găsește câte o breșă. Culegem, practic, ce am semănat timp de zeci de ani. Formele fără fond, pe care se bazează România și conducătorii ei, se prăbușesc rând pe rând.

Tot ce era putred în perioada comunistă a fost cosmetizat și amplificat după 1989. S-au dat tot felul de legi, s-au făcut declarații pompoase și s-au derulat acțiuni heirupiste care nu au însemnat mai nimic, pentru că s-au găsit modalități de a băga gunoiul sub preș, de a acoperi mizeria, de a salva corupții, de a promova nonvaloarea. Milioane de români buni de muncă sau cu un nivel intelectual peste medie au fost împinși să-și găsească rostul în afara granițelor țării. Și ne tot mirăm cum ajung atât de mulți incompetenți în funcții și poziții publice importante…

Șmecheria, interesul personal, șpaga, banii, agresivitatea, lipsa de scrupule, lipsa de implicare civică, șantajul sunt, din păcate, caracteristicile societății românești actuale. Instituțiile și legile sunt pentru fraieri (vorba ceea – e fraier ăla care respectă legea). Din acest motiv, apar frustrările, lehamitea și dorul de ducă, cât mai departe de București, de Focșani, de Constanța, de Craiova, de granițele României. Cine vrea să facă ceva bun în țară, să muncească și să prospere se lovește de birocrație, corupție, nepăsare. Administrația centrală, administrația locală și județeană, instituțiile publice, spitale, unități școlare, poliție ș.a.m.d., peste tot dăm nas în nas cu funcționari care ne consideră inferiori și care ne tratează ca atare. Iar noi, marea masă, trebuie să fim ”atenți” pentru ca unii funcționari să-și facă treaba și să-și respecte atribuțiile de serviciu. ”Mie ce îmi iese”, ”Vezi că te-am ajutat”, ”Care-i partea mea” și altele asemenea sunt condițiile pe care un român de rând trebuie să le ”rezolve” când ajunge în fața unor funcționari ai statului.

Colectiv, Crevedia, 2 Mai, Botoșani, Urziceni, Caracal, dar și afacerile care au păgubit statul român cu miliarde de euro sunt câteva repere de notorietate publică în marea de corupție care a acoperit țara noastră. Pe lângă îmbogățirea unora și sărăcirea altora, avem și victime colaterale. Iar acestea se concretizează în pierderi de vieți omenești, infirmități și distrugeri de destine.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu