Miercuri, 23 noiembrie, a avut loc prima ședință comună a Guvernelor României și Spaniei. Reuniunea s-a desfășurat la Castellon de la Plana, o zonă unde trăiesc și muncesc mulți români. Unul din punctele întâlnirii a fost posibilitatea ca românii care locuiesc în Spania să aibă dreptul la dublă cetățenie: română și spaniolă. O altă promisiune făcută de Executivul spaniol este cea legată de limba română în școlile din Spania: ar urma ca Spania să își modifice legislația din domeniul educației, astfel încât copiii românilor stabiliți acolo să poată studia limba maternă și să păstreze tradiția și cultura română. ”Prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei reprezintă o oportunitate pentru ca cele două țări să celebreze legăturile lor istorice și culturale. Acestea sunt susținute de contribuția comunității dinamice și de mari dimensiuni a românilor din Spania, care a contribuit timp de decenii la coeziunea socială și la dezvoltarea economică a societății spaniole, în timp ce și-a păstrat propria identitate. Ne exprimăm convingerea fermă că nivelul excelent al relației bilaterale dintre România și Spania poate reprezenta un catalizator pentru continuarea asigurării unor condiții favorabile pentru comunitatea română din Spania și pentru comunitatea spaniolă din România, astfel încât acestea să prospere și să contribuie mai departe la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Prin urmare, cele două țări sunt de acord să înființeze un grup de lucru în vederea analizării soluțiilor pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității române din Spania.”, se menționează în declarația comună a celor două guverne.
Urmează ca miniștrii de externe ai celor două țări să întreprindă demersuri în acest sens. ”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat decizia luată în cadrul Şedinţei Comune de Guvern, respectiv crearea unui grup de lucru bilateral în vederea identificării unei soluţii privind dubla cetăţenie, care să vină în întâmpinarea dezideratului comunităţii româneşti rezidente de păstrare a cetăţeniei române la momentul solicitării şi respectiv al obţinerii cetăţeniei spaniole. În acest sens, cei doi miniştri de externe au stabilit începerea cât mai curând a negocierilor pentru încheierea Acordului bilateral pentru menţinerea dublei cetăţenii pentru membrii comunităţii româneşti din Spania, respectiv pentru membrii comunităţii spaniole din România. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că deschiderea deosebită obţinută din partea autorităţilor spaniole cu privire la abordarea subiectului dublei cetăţenii confirmă recunoaşterea şi aprecierea contribuţiei esenţiale a comunităţii româneşti la societatea spaniolă.”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Datele oficiale ale autorităților iberice arată că în Spania trăiesc circa 1,1 milioane de cetățeni români. În prezent, Spania nu permite cetățenilor români dreptul la dubla cetățenie, astfel că, dacă aceștia dobândesc cetățenia spaniolă, sunt obligați să renunțe la cea română.