Profesorii de geografie s-au întâlnit la activitatea metodică a Cercului Pedagogic, cu speologul Cristian Lascu. Acesta s-a distins prin descoperirea în anii ’80, în Dobrogea, a unui ecosistem independent de lumina solară. A intrat în atenţia NASA, iar imediat după căderea regimului comunist a devenit expert al acestei agenţii de cercetare, interesată de existenţa vieţii pe alte planete. A urmat o colaborare şi implementarea conceptului National Geographic în România, devenind redactor şef al prestigioasei reviste.
„La întrevederea cu profesorii de geografie, a prezentat rezultatul expediţiei din deşertul Libian, argumentând ipoteza existenţiei unei populări intense a actualui cel mai întins deşert al Terrei, altădată o zonă fertilă. Tema majoră a dezbaterii de la Focşani a fost “Marile migraţii din Sahara” , argumentată şi prin numeroasele fotografii cu desene rupestre din cavităţile ce se găsesc în formaţiunile stâncoase din această zonă”, spune prof. Nicolae Damian.
Cristian Lascu le transmite vrâncenilor, pe această cale: ,, Am revenit cu plăcere în mijlocul geografilor din Vrancea care demonstrează că în ştiinţele Pământului pe lângă profesionalism, avem nevoie şi de pasiune, de dedicare”.