S-a finalizat acțiunea de verificare la instituțiile publice și operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL).
Acțiunea a început pe 29 august, s-a încheiat pe data de 4 octombrie 2023 și a cuprins două paliere:
- Verificarea stațiilor independente cu butelii GPL și stațiile de carburanți care au și butelie de GPL
- Verificarea operatorilor economici și instituțiilor publice care aveau în dotare sisteme de alimentare cu GPL destinat utilizării la consumatori pentru instalații de încălzire centralizată și locală/prepararea apei calde pentru consum/prepararea hranei.
Referitor la prima etapă, adică cea de verificare a stațiilor independente cu butelii GPL și stații de carburanți care au și butelie de GPL, în evidențele inițiale existau 85 de obiective. În urma acțiunii de verificare de pe teren s-a constatat existența a 66 de obiective și anume 23 de stații independente cu SKID-uri GPL și 43 de stații de carburanți care au și rezervor GPL.
Pentru cele 66 de obiective verificate s-au constatat 429 de deficiențe/disfuncționalități/nereguli în urma cărora au fost dispuse 387 de măsuri și au fost aplicate 389 de sancțiuni contravenționale în valoare de 1.816.500 lei.
A doua etapă a început în 19 septembrie și a constat în efectuarea de verificări la operatori economici și instituții publice. Din bazele de date inițiale rezulta existența a 91 de obiective, grupate astfel: 35 de instituții publice și 56 de operatori economici. În teren, efectiv, s-a constatat că se pot întocmi acte de control pentru 61 de asemenea obiective dintre care 31 de instituții publice și 30 de operatori economici. Acțiunea s-a finlizat în data de 4 octombrie și au fost constatate 258 de deficiențe/disfuncționalități/nereguli în urma cărora au fost dispuse 238 de măsuri și au fost aplicate 205 sancțiuni contravenționale în valoare de 575.984 lei.
Au existat și obiective pentru care s-a impus sistarea temporară sau oprirea activității.
Conform ISU Vrancea, din cele 66 de obiective verificate în etapa I, respectiv stații independente cu butelii GPL și stații de carburanți care au și butelii GPL, la patru din aceste obiective s-a constatat încetarea valabilității autorizației de funcționare. Pentru cele patru s-au aplicat amenzi de 50.000 lei la fiecare și a fost dispusă refacerea autorizației.
“În fața încălcării legii sau a nepăsării față de siguranța vâncenilor, instituțiile publice cu rol de control au luat și vor continua să ia toate măsurile ce se impun, conform atribuțiilor conferite de lege. E o datorie față se toți vrâncenii dar și un minim efort de solidaritate al nostru față de toți cei care suferă în urma evenimentului deosebit de grav produs la Crevedia. Din astfel de tragedii trebuie să învățăm și să acționăm în consecință, iar verificările care s-au derulat în perioada 29 august – 4 octombrie sunt menite să identifice potențiale riscuri la adresa siguranței publice a locuitorilor județului Vrancea.” a afirmat prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici. (Sursa: Prefectura Vrancea)