Luni, la sediul Ministerului Educației, a fost semnat contractul de finanțare pentru construcția unui campus integrat în județ. Valoarea totală a proiectului este de 157.146.578,28 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR 104.465.657,39 lei. Documentele au fost semnate de ministra Educației, Ligia Deca, și vicepreședintele CJ Vrancea, Ionel Cel-Mare. ”La Vrancea și-au unit forțele, sub coordonarea Consiliului Județean, două universități, patru unități de învățământ preuniversitar, patru operatori economici și inspectoratul școlar, pentru a oferi tinerilor din comunitate posibilitatea să-și dezvolte competențele de care au nevoie pentru inserția pe piața muncii în domenii-cheie pentru economia locală, precum: turism, mecatronică și robotică, industrie alimentară. Cred în puterea pe care ruta duală completă o are în asigurarea unei formări profesionale de calitate pentru tineri, iar întâlnirea de astăzi a fost o dovadă a determinării pe care echipa de implementare a proiectului o are pentru a-și atinge obiectivele. Îi asigur pe membrii consorțiului de întreg sprijinul Ministerului Educației în implementarea proiectului!”, a transmis Ligia Deca. La semnarea contractului au fost prezenți senatoarea Raluca Ioan, reprezentanți ai unităților de învățământ implicate și oamenii de afaceri parteneri în proiect.
Campusul universitar de la Focșani are profil dual, economic și tehnic. Campusul este rezultatul unei colaborări interinstituționale dintre autoritatea locală, mediul universitar și mediul privat. Astfel, pe lângă CJ Vrancea, se implică Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea București, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani, Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, dar și actori privați ca Paco Prod Serv, Micromet, Simiz Fashion și Avicola Focșani.
Ansamblul va include 4 corpuri de clădire: un corp principal (cu săli de amfiteatru, bibliotecă cu sală de lectură, ateliere digitale și laboratoare), un cămin studențesc, cantină și bază sportivă, va avea soluții de energie alternativă (panouri fotovoltaice și stații de încărcare electrică auto) și o parcare proprie. Realizarea campusului va dura 18 luni, de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor. Facultatea din Focșani se va ridica pe un teren de 21.000 de metri pătrați alocat în acest sens de CJ Vrancea.