Duminica Floriilor este primul praznic împărătesc, cu dată schimbătoare, din cursul anului bisericesc. Floriile este sărbătoarea care ne amintește intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi. Primele mențiuni despre această sărbătoare provin din sec. IV: Sf. Epifanie îi atribuie două predici, iar pelerina apuseană Egeria (sau Etheria) descrie modul cum se sărbătorea această duminică la Ierusalim, spre sfârșitul secolului IV.
În vechime, Duminica Floriilor era numită și Duminica aspiranților sau a candidaților la botez, pentru că în această zi catehumenii mergeau cu toții, cu mare solemnitate, la episcop, spre a-i cere să fie admiși la botez, iar acesta le dădea să învețe Simbolul credinței. Se mai numea și Duminica grațierilor, pentru că, în cinstea ei, împărații acordau grațieri. După un obicei străvechi, menționat chiar în sec. IV de către pelerina Egeria și generalizat în toata Biserica creștină, se aduc în biserici ramuri de salcie, care sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor, în amintirea ramurilor de finic și de măslin, cu care mulțimile au întâmpinat pe Domnul la intrarea Sa triumfală în Ierusalim și pe care noi le purtăm în mâini ca semn al biruinței împotriva morții.
Potrivit tradiției, atât la Bizanț cât și la curțile domnești din țările românești, sărbătoarea Floriilor se prăznuia cu multă solemnitate. Luau parte împărații (domnii) cu demnitarii lor, cărora li se împărțeau făclii aprinse ca și la Paști. În seara acestei duminici încep în biserici frumoasele slujbe ale deniilor din săptămâna Sfintelor Patimi.(sursa: crestinortodox.ro)
Tot în această zi își serbează onomastica cei care au nume de flori. Cele mai multe persoane sunt femei care își serbează, astăzi, ziua numelui (conform datelor de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor): Florentina – 134.544, Viorica – 129.581, Liliana – 100.265, Florina – 83.148, Florica – 80.819, Veronica – 64.609, Camelia – 73.985, Daria – 60.045, Floarea – 60.027 etc. Cele mai frecvente nume de bărbați, care sărbătoresc onomastica de Florii, sunt: Florin – 344.496, Viorel – 134.653, Florian – 51.850, Florentin – 26.238, Narcis – 15.650, Florinel – 13.895.