sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietateSărbătoarea Floriilor, pentru creștinii ortodocși

Sărbătoarea Floriilor, pentru creștinii ortodocși

Duminică Floriilor este primul praznic împărătesc, cu dată schimbătoare, din cursul anului bisericesc. Floriile este sărbătoarea care ne amintește intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi. Mântuitorul a intrat smerit, călare pe mânzul asinei, împlinind astfel profeția lui Zaharia: „Bucură-te foarte fiica Sionului, veselește-te fiica Ierusalimului, căci iată, Împăratul tău vine drept și biruitor, smerit și călare pe asin, pe mânzul asinei” (Zaharia IX, 9). Mulțimea l-a întâmpinat cu ramuri de finic și cântări de bucurie: „Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 9). Mântuitorul este primit cu atâta entuziasm de mulțime datorită învierii lui Lazăr din mormânt, minune sărbătorită în sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor. Biruința Sa asupra morții lui Lazăr prevestește biruința asupra propriei morți. Din acest motiv, de Florii, purtăm ramuri de salcie înmugurite, simbol al biruinței vieții asupra morții.

Intrarea Sa triumfală în Ierusalim avea să descopere că El este Mesia cel așteptat, că poporul nu trebuie să mai aștepte un alt Împărat, dar să le arate că este un altfel de Împărat, neasemănător celor cunoscuți în istorie. Din acest motiv, El n-a intrat călare pe un cal, așa cum s-ar fi cuvenit unui împărat, ci pe un asin, ca semn al neacceptării tronului lumesc.

La început, Duminica Floriilor a fost ținută numai de comunitatea creștină din Ierusalim. Mai târziu o întâlnim prezentă în Egipt, Siria și în Asia Mica. În secolul al V-lea se celebra în Constantinopol, când împăratul și curtea sa participau la procesiunea solemnă. Sărbătoarea Floriilor era prăznuită într-un mod cu totul special. Credincioșii purtau ramuri de finic pe străzile orașului, intonând cântări compuse de imnografi precum Andrei Criteanul, Teodor Studitul sau Iosif Studitul. La București, pelerinajul de Florii a fost interzis de regimul comunist în 1948 și a fost reluat în anul 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Intrarea Domnului în Ierusalim inaugurează ultima săptămână din viața Sa pământească. Astfel, din această zi, începe Săptămâna Patimilor. În toate bisericile se oficiază, în fiecare seară, Deniile, slujbe prin care credincioșii sunt chemați să-L însoțească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea și Învierea Sa. (sursa: crestinortodox.ro)

În această zi de mare sărbătoare este dezlegare la pește. Conform datelor oficiale, prezentate de Direcția Generală pentru evidența Persoanelor din MAI, sunt aproape 1,8 milioane de cetățeni români care își serbează astăzi ziua numelui. Domină femeile, cu peste 1.175.000 de sărbătorite. Cele mai frecvente nume sunt Florentina, Viorica, Florina, Florica, Camelia, Daria, Liliana, Veronica, Violeta, Floarea, Angela, Delia ș.a. În cazul bărbaților, aproape 608.000 români își serbează astăzi onomastica. Cele mai frecvente nume sunt Florin, Viorel, Florian, Florentin, Narcis, Florinel etc.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu