miercuri, octombrie 30, 2024
AcasăEconomicScăderea continuă a taxelor nu înseamnă, automat, dezvoltare economică

Scăderea continuă a taxelor nu înseamnă, automat, dezvoltare economică

Instituțiile internaționale dar și organismele economice și financiare românești atrag atenția asupra problemelor pe care le generează modificările fiscale succesive pe care le-a adoptat guvernul în ultima perioadă. Guvernanții se laudă la tot pasul cu măsurile de relaxare fiscală, în ciuda avertismentelor specialiștilor și a faptului că aceste scăderi de taxe nu se regăsesc în îmbunătățirea traiului zilnic al contribuabililor. În cadrul unei conferințe internaționale de specialitate, președintele Consiliului Economic și Social, Ionuț Dumitru, a susținut că aceste modificări legislative pot crea dezechilibre importante, atât pentru companii cât și pentru bugetul de stat. ”Este foarte importantă, pe partea de reglementare, predictibilitatea. Degeaba scad taxele, dacă predictibilitatea este la fel de mică. Recent s-a aprobat un nou Cod Fiscal care a și fost modificat înainte de a intra în vigoare. Asta spune foarte multe despre modul cum se derulează lucrurile la nivel de politici economice în România. Evident că mediul de afaceri primeşte cu bucurie faptul că mai scad nişte taxe, mai rapid decât se anunţa iniţial, dar trebuie să-şi pună şi întrebarea dacă scad aşa repede, în două-trei zile se ia decizia, poate la un moment viitor când presiunea va fi foarte mare pe buget, nu ar putea să crească la fel de uşor? Impredictibilitatea este mult mai negativă, impactul este mult mai nociv pentru mediul investiţional decât nivelul taxelor”, a precizat preşedintele Consiliului Fiscal.
Conform presei economice, acesta a vorbit şi despre problema pe care o au companiile cu lipsa forţei de muncă, calificate în meserii de bază, de genul sudori sau strungari, nu în calificări precum ”trei facultăţi şi două doctorate”. Ionuț Dumitru a menționat că o posibilă soluţie în acest caz ar putea veni din investiţiile în forme de învăţământ vocaţional.
Preşedintele Consiliului Fiscal a ținut să lămurească şi poziția țării noastre în clasamentul privind competitivitatea realizat de Banca Mondială. Potrivit acestui top, România a pierdut multe locuri la capitolul ”uşurinţa în deschiderea unei afaceri”, căzând de pe locul 37 pe 45 de la un an la altul, nu pentru că s-a mişcat rău, ci pentru că alţii au făcut mai mult în acest caz.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu