Îngrijirea copiilor este una dintre cele mai frumoase și mai dificile activități, în același timp. Scutecele de unică folosință, numite de multe ori, pentru ușurința comunicării, pampers, sunt de o importanță vitală pentru părinții activi.
Apariția scutecelor se pierde în negura timpului. Ceea ce știm cu siguranță este că, în trecutul îndepărtat, acestea nu arătau ca cele de azi, fine și delicate cu pielea bebelușului, având capacitate mare de reținere a umidității pe timp îndelungat. Până la apariția materialelor textile, se spune că erau utilizate piei de animale moi sau diverse materiale din natură, pentru a curăța murdăria copiilor. În secolul al XIX-lea scutecele moderne au început să prindă contur și acestea erau confecționate din bumbac înfășurat în jurul taliei micuțului și petrecut printre picioare, care se fixa cu un ac de siguranță. În SUA, Maria Allen este cea care în 1887 a creat un astfel de scutec.
Preocuparea pentru confecționarea unor variante îmbunătățite de gestionare a curățeniei copilului mic a dus la apariția diferitelor modalități de acoperire a pânzei utilizate cu chiloței sau pantalonași din plastic. Dar această soluție a fost criticată de medicii care considerau că pielea bebelușilor este afectată de lipsa de ventilație și de incorecta curățare a scutecelor.
Pampers emag – oferte
În secolul XX s-au inventat scutecele de unică folosință asemănătoare cu cele care există acum pe piață. În 1944 Hugo Drangel, în Suedia, a conceput un model care avea ca și material absorbant vată de hârtie, care s-a dovedit a fi neeficientă, deoarece era aspră pe piele și se sfărâma în bile când era expusă la umiditate. În 1946, Marion Donovan a creat primul scutec impermeabil, acoperind cu o husă, făcută dintr-o perdea de duș, scutecul din bumbac. În Europa, gospodina de origine scoțiană Valerie Hunter Gordon a confecționat în 1947 scutecul Paddi, un sistem din două părți, un chiloțel din plastic reglabil ce avea în interior un tampon din vată de celuloză acoperită cu vată de bumbac, care se schimba după fiecare murdărire. Ea l-a patentat și l-a vândut împreună cu soțul în Marea Britanie, până în noiembrie 1949, când semnează un contract Robert Robinson și începe producția în serie mare. Din 1950 brevetul este aprobat și pentru USA și toată lumea.
După al doilea război mondial, femeile au devenit mai implicate în viața civică, au început să lucreze și au dorit să aibă mai multă libertate de mișcare și timp, de aceea a crescut cererea de scutece pentru copii. Din ce în ce mai multe firme se preocupă să creeze variante mai performante și utile pentru mămici. Companii precum Jonson & Jonson, Plytex, Kendall, Parke-Davis sau Monlycke se întrec pe piața scutecelor de unică folosință. În 1956 Procter&Gamble încep cercetările în domeniul scutecelor și Victor Mills, împreună cu echipa, inventează ceea ce va fi marca „Pampers”. Deși Pampers a fost conceptualizat în 1959 și apare pe piață abia în 1961, devine un brand al Statelor Unite în 1969, cu o formulă îmbunătățită, care prezenta un scutec mai ușor, de dimensiuni mai mici și cu eficiență mai mare. Concurența dintre cele două mari firme producătoare de scutece de unică folosință, Procter&Gamble’s Pampers și Kimberly Clark’s Huggies, au dus la scăderea, în timp, a prețurilor și au generat soluții din ce în ce mai bune pentru diferite inconveniente sesizate de utilizatori, precum: utilizarea șanțurilor duble, care fixează mai bine scutecul și sporește reținerea conținutului, aplicarea benzilor reutilizabile, pentru a putea deschide și închide scutecul, reducerea volumului în zona dintre picioare prin crearea unei forme de clepsidră, introducerea materialului super-absorbant de tip poliacrilat de sodiu ce au făcut scutecele din ce în ce mai subțiri.
În prezent este un fapt obișnuit pentru părinți și bunici să folosească scutece pampers de unică folosință în îngrijirea copilului, dar există o creștere a numărului de adulți interesați de fenomenul poluării, generat de utilizarea în număr mare a acestor produse consumabile. De aceea au apărut pe piață din ce în ce mai multe produse prietenoase cu mediul, confecționate din materiale naturale, care sunt biodegradabile, pe care le poți găsi cu ușurință în ofertele multor magazine.