Astăzi este programată a doua rundă de discuții între președinții USR, PNL și UDMR în vederea găsirii unei soluții de a relua parteneriatul la guvernare. Ultimele discuții din interiorul partidelor dau un semn pozitiv de refacere a coaliției majoritare PNL-USR-UDMR. Varianta nominalizării lui Florin Cîțu pentru funcția de premier pare a nu mai fi una categorică. Liderii PNL și-au dat seama că nu se poate reface majoritatea parlamentară și guvernamentală de centru dreapta în jurul lui Florin Cîțu. Potrivit ultimelor informații din surse politice, liberalii sunt dispuși să renunțe la varianta Cîțu-premier, dar pun condiția ca noul guvern PNL-USR-UDMR să fie condus tot de un reprezentant PNL. Cele mai vehiculate nume în acest sens sunt Lucian Bode (ministrul interimar al Afacerilor Interne), preferat mai mult de partide, și Nicolae Ciucă (ministrul interimar al Apărării Naționale), preferat mai mult de președintele Klaus Iohannis. Este posibil ca la discuția de astăzi dintre Florin Cîțu și Dacian Cioloș, președintele PNL să prezinte noua variantă a PNL de refacere a coaliției, cu premier liberal.
De cealaltă parte, cel puțin până aseară, varianta de refacere a coaliției prin renunțarea la desemnarea lui Florin Cîțu ar fi agreată de Dacian Cioloș&comp. Useriștii sunt conștienți că nu-și pot trece prin Parlament un cabinet monocolor, din moment ce au fost respinși de celelalte partide parlamentare. Renunțarea la nominalizarea lui Cîțu ar fi o consolare pentru USR, care ar putea susține că li s-a îndeplinit condiția esențială pentru revenirea într-un executiv condus de un premier PNL. Și Dacian Cioloș ar ieși onorabil din cursa pierzătoare de constituire a unui guvern sortit eșecului din start. Se va rosti la nesfârșit cuvântul ”responsabilitate” (și nu numai). Ultimul scenariu din mediul politic ar fi acela că USR va accepta nominalizarea de premier a PNL, Cioloș își va depune mandatul de premier desemnat, iar PNL, USR și UDMR vor merge în fața președintelui Klaus Iohannis cu varianta de prim-ministru, susținut de o coaliție majoritară.
Dacă se va întâmpla așa, ne putem întreba, firesc, de ce a fost nevoie de atâtea discuții sterile, de atacuri reciproce și de prelungirea fără sens a crizei politice, când se putea ajunge la soluția asta cu cel puțin câteva săptămâni mai devreme.