Operatorii din turism mizează pe creșterea numărului de turiști în stațiunile balneare. Investițiile realizate în ultimii ani, atât în infrastructură cât și în oportunitățile de petrecere a timpului liber, ar putea atrage mai mulți turiști în aceste stațiuni, mai ales tineri.
Operatorii din turism estimează chiar că 30%-40% din voucherele de vacanță vor fi utilizate în stațiunile balneare. Nu numai tinerii ci și străinii reprezintă o țintă pentru operatorii din turismul balnear. Conform statisticilor oficiale, în stațiunile balneare românești ponderea turiștilor străini este de circa 10%-15%. Cei mai mulți vin în stațiunile unde s-au făcut cele mai mari investiții, precum Băile Felix sau Sovata. Alte locuri atractive sunt Tușnad, Călimănești Căciulata sau Govora.
” Dacă vrei să ai turiști străini, trebuie să ai stabilimente renovate și programe atractive. Cei mai mulți turiști străini care frecventează stațiunile balneare din România sunt din Germania, Rusia, Italia, Spania și Israel”, a declarat Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România.
În prezent, stațiunile balneare din România mai au la dispoziție până în 30.000 de locuri de cazare. După 1989, hotelurile, spațiile de agrement și chiar stațiuni întregi au ajuns în ruină din cauza furturilor, neglijenței, intereselor personale și lipsei unor programe de investiții și modernizare. Printre acestea putem include și stațiunea Soveja, pustie și în degradare de mulți ani, altădată un loc plin de viață și de turiști din toată țara.