vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitateSe spală cu sifon dar plătesc facturi grase la CUP

Se spală cu sifon dar plătesc facturi grase la CUP

A venit canicula și oamenii din Putna și Ivăncești, comuna Bolotești, primesc apă cu porția, după un program scurt, la robinete. S-au obișnuit dar situația de acum este mult mai gravă. Porția de apă este foarte mică, insuficientă pentru a-și asigura treburile minime din gospodărie: spălat, mâncare, băut, spălat rufe și vase, adăparea animalelor. Despre altceva nici nu poate fi vorba. Oamenii nu reușesc să-și umple bidoanele ca să aibă apă pentru casă pe toată durata zilei. Când curge la robinet, apa are impurități, presiune mică și se oprește repede. ”Încercăm să umplem măcar câte un bidon cu apă dimineața, când îi dau drumul. Nu ne ajunge să ne spălăm, să facem mâncare, să spălăm rufe. Nici nu putem să folosim mașina de spălat pentru că nu curge apă suficientă și nici nu are presiune”, susține Lăcrămioara Ciubotaru, din satul Putna. Pentru băut, mâncare și spălat, localnicii au ajuns să folosească sifoanele. ”Nu ne ajunge apa deloc. Am limpezit rufele cu apa din șanț. Am un bătrân bolnav la pat, trebuie să-l spăl zilnic, numai eu știu cum mă chinui. Dimineața mă spăl cu sifonul, folosesc și la mâncare, la băut, n-avem ce face”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Maria Istrate. ”Am doi copii. Cumpăr apă de la magazin pentru casă, mâncare. Apa Bolotesti (2)Dar abia pot folosi mașina de spălat pentru că nu curge apă cum trebuie, se oprește repede. Mă spăl pe picioare în apa murdară din șanț. Aseară am împărțit apa dintr-o balie cu unul din copii ca să putem să ne spălăm cât de cât”, ne-a spus și Rodica Sîrbu, din satul Putna. ”Ei cică dau apă cu program, iar seara la ora 18. Dar eu vin de la câmp la ora 18? Când ajung seara acasă nu am apă să mă spăl pentru că nu mai curge la robinet”, susține Gheorghe Drîmbă. În schimb, facturile primite de la CUP arată consumuri foarte mari de apă, de la 10 mc la 27 de mc pe gospodărie în ultimele mai puțin de două luni.”Dar eu folosesc atâta apă? Nici măcar nu curge la robinet ca să se adune atâta. Cu câteva găleți de apă pe zi se adună un vagon de apă?”, se întreabă, nedumerit, Maniel Chertif. Oamenii reclamă și faptul că fostul primar al comunei, Ștefan Sîchin, i-ar fi permis unui afacerist care are o firmă din sectorul agricol la intrarea în sat să se întindă și peste calea de acces la bazinul de unde se alimentează cu apă gospodăriile. Astfel, nimeni nu poate intra la bazin decât cu acceptul său, bazinul fiind încercuit de proprietăți private. De aici, s-au iscat mai multe suspiciuni cu privire la faptul că societatea respectivă ar folosi apă după bunul plac, în cantitatea de care are nevoie, în detrimentul localnicilor din Putna și Ivăncești.
Sistemul de furnizare a apei potabile a fost preluat de Compania de Utilități publice Focșani în perioada mai-iunie a.c. De aceea, conducerea societății dă vina pe greaua moștenire. Gheorghe Vasilescu susține că sistemul este CUP Vasilescuînvechit și de capacitate mică și din această cauză se impun o serie de investiții în modernizare și eficientizare. Dar necesită timp. ”Furnizăm apă în ambele sate după programul 6.00-7.30, 12.00-13.00, 18.30-19.30. Am montat o vană la mijloc, încercăm să separăm programul de furnizare, să nu mai fie simultan în ambele sate pentru a avea toți mai multă apă. Vrem să verificăm toate instalațiile și să depistăm eventualele nereguli sau branșamente ilegale. Este consum foarte mare pe timpul verii, așa e în fiecare an. Facturile nu sunt mari, sunt conforme cu apa consumată în fiecare gospodărie”, susține directorul general al CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu.
Până la rezolvarea problemei, trece vara. Iar oamenii s-ar putea să plătească, în continuare, zeci de metri cubi de apă care mai mult nu curge decât curge la robinet. Și, cu toate riscurile, vor folosi apa din șanțurile din fața porților. Dacă nu, mai bagă mâna în buzunare și cumpără sifoane, apă plată și apă minerală pentru a se spăla și a face mâncare.

ARTICOLE SIMILARE


- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu