Vremea bună din acest început de an le dă speranțe viticultorilor. Chiar dacă au fost câteva nopți cu temperaturi sub minus 15 grade Celsius, gerul nu a afectat cultura de viță de vie. Acum, viticultorii pot efectua liniștiți lucrările necesare. ”Acum lucrăm la tăierea viței de vie pentru că timpul ne permite. Tăierea are un rol important pentru producția de struguri. Cu cât încărcătura pe coardă este mai mică, cu atât strugurii vor fi mai buni, mai mari și de o calitate superioară. Urmează legatul lăstarilor, pregătirea terenului, aratul și toate celelalte lucrări necesare, inclusiv mai multe serii de tratamente”, ne-a declarat Valentin Copaci, viticultor din comuna Jariștea. Acesta lucrează circa 9 hectare cu viță de vie de peste 20 de ani. Anul trecut, vinul a fost de calitate pentru că și strugurii au avut o concentrație mare de zahăr, circa 210-220 de grame. Pentru acest an, dacă nu intervin intemperiile, viticultorii se așteaptă la producții bune, atât de struguri cât și de vin.
- Advertisment -