Pe 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Ioan s-a născut ca rod al rugăciunilor și al postului, din părinții Zaharia și Elisabeta. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu 6 luni înaintea nașterii lui Iisus. Sfântul Ioan poartă acest nume pentru că așa a dorit Dumnezeu. Faptul că numele nu a fost pus în mod liber de către părinți, ci a fost vestit de Arhanghelul Gavriil, denotă că în numele lui Ioan este prevăzută o misiune specială: să le descopere mulțimilor pe Fiul lui Dumnezeu. Din acest motiv, el este numit Înaintemergător, pregătitor al căii Domnului.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost proroc încă din pântecele maicii sale. Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan Botezătorul a săltat în pântecele maicii sale în momentul în care Elisabeta se întâlnește cu Fecioara Maria, care îl purta în pântece pe Domnul. Deși a săltat în pântece, Ioan afirma că „nu-L știa pe Domnul” (Ioan 1, 31). Această mărturisire a lui Ioan este adevărată, căci el nu putea cunoaște din proprie experiență că Cel purtat în pântecele Mariei este Fiul lui Dumnezeu. Chiar dacă nu a scris nimic, el este numit proroc și pentru că a vestit Jertfa Domnului, atunci când a mărturisit vederea Mielului lui Dumnezeu. Atunci când evreii serbau Paștele, consumau un miel în amintirea eliberării din robia egipteană. Cuvintele lui Ioan „Iată Mielul lui Dumnezeu” vestesc moartea Domnului pentru izbăvirea oamenilor din robia morții.
Numele Ioan în limba ebraică vine de la „Iahve” și „hanan” și înseamnă Dumnezeu este milos, dar numele se poate traduce și cu cel miluit de Dumnezeu. Biserica a închinat 6 sărbători Sfântului Ioan Botezătorul : Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (25 mai), Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) și Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul (23 septembrie). (sursa: crestinortodox.ro)
Numele Ioan (cu tot cu derivatele sale) este foarte popular printre români. Statisticile oficiale indică circa două milioane de români care celebrează ziua numelui cu ocazia sărbătorii Sfântul Ioan Botezătorul: Ion, Ioan, Ionel, Ionuț, Ionică, Nelu, Jean, Ioana, Ionela, Ionica, Nela, Jana, Onuța ș.a. În popor sunt păstrare o serie de tradiții care, odată respectate, aduc noroc tot anul:
- Tradiția populară spune că cine nu este vesel în această zi va avea parte de probleme tot anul.
- Tot pentru spor și sănătate, există credinţa că de Sfântul Ioan să ne stropim cu agheasmă pe față pentru a fi ocoliți de boli.
- O altă vorbă din bătrâni spune că după această sărbătoare se botează gerul, adică frigul se mai înmoaie şi începe să se facă mai cald.
- Se știe că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, iar această zi se cinstește pentru ca pruncii să se nască sănătoşi, fără malformaţii.
- Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ioan pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.
- Iordănitul femeilor.