În perioada octombrie 2022 – 15 ianuarie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, a desfășurat activități de informare în cadrul Campaniei naționale de prevenire a furturilor din locuințe #sigurACASĂ, campanie a Poliției Române, în parteneriat cu Asociația Română pentru Tehnica de Securitate și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Obiectivul principal al acestei campanii a reprezentat creșterea gradului de conștientizare cu privire la furturile din locuințe, la principalele moduri de operare și modalități eficiente de prevenire, respectiv impactul pe care acestea îl au asupra sentimentului de siguranță în rândul populației. Fiecare cetățean consideră locuința ca fiind zona în care simte cel mai mare grad de siguranță. Astfel, orice tulburare fără drept a proprietății generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăși încălcarea acestui spațiu intim de securitate personală. În cadrul discuțiilor, polițiştii au accentuat faptul că, multe dintre furturile din locuință sunt posibile pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție. Este cunoscut faptul că, un geam lăsat deschis, o ușă neasigurată sunt de cele mai multe ori “invitații pentru hoți”. De asemenea, permiterea accesului în locuință a unor persoane care pretind că reprezintă diferite instituții sau pretind că vor să cumpere sau să vândă diverse produse, nu fac altceva decât să ofere o nouă oportunitate pentru infractori.
RECOMANDĂRI PENTRU PROTEJAREA LOCUINŢEI
DACĂ LOCUIŢI LA BLOC:
montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
asiguraţi dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;
instalaţi un sistem de iluminare automat, cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
ÎN PLUS, DACĂ LOCUIŢI LA CASĂ:
Puteţi monta un sistem de:
- supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei;
- protecţie perimetrală, ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră;
- iluminare cu senzori de mişcare;
ȘI LUMEA VIRTUALĂ ESTE PARTE DIN VIAȚA NOASTRĂ
Atunci când plecați pentru o perioada mai lungă de acasă, nu faceți acest lucru public pe internet;
Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori! Faceți-le inaccesibile pentru persoane necunoscute și manifestați o atenție sporită la datele personale și fotografiile pe care le postați;
Evitați prieteniile cu persoane pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre dumneavoastră celor pe care „i-ați întâlnit” doar în mediul online.
Fii #sigurACASĂ alături de cei dragi! (SURSA: IPJ Vrancea)