Anul acesta, pe 23 iulie, se împlinesc 162 de ani de la unificarea celor două structuri ale pompierilor, de dincoace şi dincolo de Milcov, sub conducerea unui singur comandant, căpitanul Dimitrie Petrov.
Prin Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 179 din 23 decembrie 2013, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 6 din 7 ianuarie 2014, în semn de consideraţie şi respect pentru cei care au marcat această zi de profundă încărcătură istorică, data de 23 iulie a fost desemnată Ziua Aniversară a I.S.U. Vrancea.
Având în vedere acest privilegiu, pentru pompierii vrânceni, ziua de 23 iulie a devenit un reper pentru alte trei evenimente importante: primirea Drapelului de Luptă al unității în anul 2016 și operaționalizarea Punctelor de Lucru Vulturu, în anul 2019 și Dumbrăveni, în anul 2022.
În acest sens, marți, 23 iulie 2024, începând cu ora 10.00, la sediul Muzeului Vrancei din municipiul Focșani, strada Cuza Vodă, nr. 8, se va desfășura Simpozionul Aniversar ”Pompierii de dincoace şi dincolo de Milcov – 162 de ani de tradiţie”, Ediţia a XI-a. În cadrul acestui eveniment va avea loc lansarea cărții Pompierii de dincoace şi dincolo de Milcov – File din Istoria Pompierilor Vrânceni – Volumul I (1841 – 2004), avându-i ca autori pe muzeografii Oana Coviltir și Ionuț Iliescu. Lucrarea este una științifică, fiind rezultatul colaborării dintre Muzeul Vrancei și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea, ce prezintă activitatea pompierilor atât înainte de unificarea celor două „Comenzi de foc”, în perioada 1841 – 1862, cât și după această perioadă, când pompierii focșăneni au funcționat sub o singură comandă. De asemenea, cartea cuprinde și o analiză a activității pompierilor din perioada 1968, când a fost înființat Grupul de Pompieri Vrancea, până în anul 2004, când, prin unificarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Județean de Protecție Civilă a luat ființă Inspectoratul pentru Situații de Urgență. (Sursa: I.S.U. Vrancea)