miercuri, octombrie 30, 2024
AcasăStiri InterneSindicatul Europol: Val de pensionări în anul 2023 în rândul polițiștilor

Sindicatul Europol: Val de pensionări în anul 2023 în rândul polițiștilor

Anul 2023 a fost unul al instabilității în ceea ce a privit legea pensiilor militare de stat, ceea ce a determinat un val mare de pensionări în rândul polițiștilor care au îndeplinit condițiile de pensionare. Mai mult de atât, acest fenomen a  fost amplificat și de lipsa intervenției structurilor de apărare și a coaliției aflate la guvernare în stimularea colegilor cu o vastă experiență care îndeplineau condițiile de pensionare. Conform corespondenței avute cu IGPR, IGPF și IGI, în anul 2023 s-au pensionat un număr de 3915 polițiști, fără a fi adăugați și polițiștii din cadrul Aparatului Central al MAI, DGP, DGA și celelalte structuri subordonate. (2886 IGPR, 972 IGPF și 60 IGI).

Luna decembrie 2023 a fost cea cu cel mai mare număr de pensionări în cadrul tuturor structurilor:

  1. IGPF – 281 din 972;
  2. IGI – 11 din 60;
  3. IGPR – a refuzat să comunice numărul pensionărilor din luna decembrie din totalul de 2886.

Dacă celelalte instituții (IGPF, IGI) au fost interesate de situația pensionărilor și au comunicat în mod corect, IGPR se pare că este total dezinteresată ca instituție să știe care este situația pensionărilor și  a deficitului creat, invocând o hotărâre a Curtii de Apel Bucuresti din anul 2009, care culmea, produce efecte doar pentru cauza judecată la acel moment. Asta denotă în mod evident precaritatea pregătirii profesionale a persoanelor care reprezintă instituția în relația cu cei care solicită informații de interes public. Redăm răspunsul IGPR:

Referitor la punctul 2) – Facem precizarea că nu deținem o situație statistică cu privire la numărul cererilor de pensionare depuse în luna decembrie 2023. Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, stabilește obligația autorităților/ instituțiilor publice de a pune la dispoziție informațiile existente, în materialitatea lor și nu aceea de a prelucra anumite date pentru a obține ca produs final informațiile în forma solicitată. În acest sens, amintim Decizia nr. 2495/2009 a Curții de Apel București, prin care s-a reținut că „Legea nr. 544/2001 nu impune niciunei instituții să prelucreze informațiile deținute  pentru a furniza celor interesați un fel de statistici << a la carte >> ci se referă doar la furnizarea informațiilor în forma în care sunt deținute de instituție… ”

Așa cum am precizat de foarte multe ori, motivele pentru care polițiștii își depun imediat raportul pentru încetarea raporturilor de serviciu de îndată ce îndeplinesc condițiile de pensionare constau în principiu în:

  • neaplicarea unei salarizări corecte prin înghețarea drepturilor salariale cuvenite;
  • valoarea  scăzută a salariului, cât a unui angajat dintr-un supermarket, comparativ cu riscurile pe care le au polițiștii;
  • haosul legat de legea pensiilor militare confundate în mod intenționat cu pensiile speciale;
  • sistemul profund afectat de nepotismele din sistem, pile, relații și cunoștințe;
  • restricțiile și incompatibilitățile pe care le au polițiștii comparativ cu alte categorii sociale. (comunicat Sindicatul Europol)

PS – Peste 20 de ofițeri și subofițeri din IPJ Vrancea au ieșit la pensie în luna decembrie 2023. Printre aceștia se numără fostul șef al Poliției Municipiului Focșani, Alexandru Cara, fostul șef al Serviciului Rutier Vrancea, Cătălin Stegărescu, fostul șef al Biroului Drumuri Naționale din Serviciul Rutier, Aurel Cristian.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu