Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși: 7 ianuarie este Soborul Sfântului Ion Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, este ziua în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în apa Iordanului. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, și mulți ani a stat retras în pustiu, unde a dus o viaţă aspră, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii ca Mesia şi Fiul lui Dumnezeu.
Din Evanghelia după Marcu, aflăm că Sfântul Ioan Botezătorul era îmbrăcat în haină din păr de cămilă, încins cu o curea de piele, și că se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. Model de înfrânare, de pocăinţă, de curăţire de patimi prin asceză şi rugăciune, iniţiator al vieţii monastice şi al celei pustniceşti, Ioan nu va înceta niciodată să fie cel care găteşte calea ce duce la Hristos. Predicile, atitudinea și acțiunile sale i-au adus mulți dușmani, atât în rândul clericilor vremii cât și al celor puternici. Moartea sa a fost una violentă. Regele Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, i-a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată. Ceea ce s-a și întâmplat.
Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai cunoscuți și populari sfinți. Este considerat protectorul pruncilor iar Biserica Ortodoxă îi închină 6 zile de sărbătoare pe an: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai). Pe 7 ianuarie, de Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, se consideră că se încheie sărbătorile de iarnă (începute pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae). Numele de Ioan și derivatele sale sunt cele mai numeroase nume folosite de români.