În ultimele 48 de ore a.c., poliţiştii rutieri au depistat mai mulţi conducători auto care au pus în pericol circulaţia pe drumurile publice, întrucât au fost depistaţi în timp ce conduceau autovehiculele aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. Pe numele acestora, poliţiştii au întocmit dosare de cercetare penală.
Astfel, la data de 26 octombrie 2024, ora 22:34, cu ocazia activităților specifice desfășurate, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Vrancea au identificat un bărbat, de 54 de ani, care a condus autoturismul în localitatea Gugești, iar pe fondul consumului de băuturi alcoolice a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu podețul din dreptul unui imobil. În urma impactului, a rezultat rezultat atât avarierea autoturismului condus cât și rănirea ușoară a conducătorului auto. Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a fost de 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat.
La data de 27 octombrie 2024, ora 08:29, polițiștii au depistat în trafic, pe raza orașului Panciu, un autoturism condus de un bărbat, de 53 de ani, iar în urma testării acestuia cu aparatul alcooltest a rezultat valoarea de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
La data de 27 octombrie 2024, ora 19:30, polițiștii focșăneni au depistat în trafic, pe bulevardul Gării, un autoturism condus de un bărbat, de 45 de ani, iar în urma testării acestuia cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost condus la spital, unde i s-au prelevat mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. În toate cazurile, cercetările sunt continuate de polițiști.
Consumul de alcool la volan se pedepsește, indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest, dacă aceasta nu este negativă! Valorile între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1650 lei până la 3300 lei și suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. În cazul unui accident rutier suspendarea este aplicată pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplică în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând însă obligatorie.
În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășește 0.80 mg/l alcool pur în sânge. Refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește la fel ca și în cazul conducerii cu alcoolemie 1 la 5 ani închisoare sau amendă.
Pe lângă aceste consecințe juridice, riscurile implicării într-un accident rutier pot fi dintre cele mai grave, acestea crescând exponențial! Studiile efectuate indică faptul că șoferii aflați sub influența alcoolului au diminuate viteza de reacție, simțurile vizuale și auditive, alcoolul creând și falsa impresie de siguranță prin asumarea unor riscuri inutile. Nu riscați, nu urcați la volan dacă ați consumat alcool! (IPJ Vrancea)